Wat zoekt u?
...

RAG-centrale Essen

Een van de eerste gebouwen in Duitsland die volledig volgens de Cradle-to-Cradle-filosofie zijn gebouwd, is de RAG-centrale op de locatie van UNESCO-werelderfgoed Zeche Zollverein in Essen.

Cijfers, gegevens, feiten

Locatie: Essen, Duitsland 

Plannings-/bouwtijd: 2016 - 2017

Bruto vloeroppervlakte (BGF): 9.600 m²

Schüco systemen:

  • Schüco AWS 75.SI
  • Schüco ADS 75.SI / HD.HI
  • Schüco FWS 50.SI 


Architect: Kada Wittfeld Architektur

Bouwheer: RAG-Stiftung

Duurzaamheid ontmoet mijnbouwtraditie

Met de nieuwe centrale van RAG (vroeger Ruhrkohle AG), dat al eeuwenlang actief is in de steenkoolsector, is het visionaire Cradle to Cradle-idee op een holistische manier toegepast. Het idee achter het concept is dat alle gebruikte materialen na gebruik terug in de natuurlijke voedingsstoffenkringloop of in de technische kringloop kunnen worden gebracht. Zo kan het gebouw dienen als grondstoffendepot en aan het eind van zijn nuttige levensduur de middelen vrijmaken voor nieuwe producten en projecten.


Bekijk meer informatie over Cradle to Cradle bij Schüco en neem een kijkje in het bouwproces van de RAG-centrale.

Meervoudig gecertificeerde duurzaamheid

Met het oog op duurzaamheid werd de RAG-nieuwbouw met regionale en volledig recycleerbare materialen gebouwd. Zo werd bijvoorbeeld het zilver gecertificeerde aluminiumraamsysteem AWS 75.SI+ van Schüco gebruikt, waarvan de afzonderlijke raamelementen bij een afbraak of renovatie volledig opnieuw kunnen worden gebruikt en een afvalvrije gevel mogelijk maken. Bovendien werden in het gebouw fijnstofbindende tapijttegels en eiken parket als C2C-gecertificeerde vloerbedekking en een C2C-gecertificeerd glazen scheidingswandsysteem gebruikt. Een geothermische installatie en een op het dak geïntegreerde pergola op zonne-energie zorgen voor een duurzame energieopwekking en -gebruik. Het groendak compenseert ook de door de bouwwerkzaamheden afgedichte grondoppervlakte en bevordert de biodiversiteit.

Deze bijzonder innovatieve en duurzame oplossingen hebben de interdisciplinaire jury van de Bundespreis Umwelt & Bauen overtuigd. Bovendien heeft de RAG-centrale het DGNB-certificaat in platina gekregen.

© Foto's: Jens Kirchner