Circulaire economie: Go Circular
Wij bij Schüco zijn ervan overtuigd: gebouwen zijn de grondstoffendepots van de toekomst. Daarom sturen wij actief aan op de overgang van een lineaire naar een circulaire bouwmethode, d.w.z. naar gesloten kringlopen van recycleerbare materialen, bijvoorbeeld door onze Cradle-to-Cradle-gecertificeerde systemen.
Wat is circulaire economie?
In de circulaire economie (Engels: Circular Economy) worden recycleerbare materialen ook na de actieve gebruiksfase zonder kwaliteitsverlies behouden: wat vroeger bouwafval werd genoemd, wordt in het model van de circulaire economie de grondstof voor een nieuw, even hoogwaardig product. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer uit een gevelelement een bouwdeel van gelijke kwaliteit ontstaat nadat het terug in de productiekringloop is gebracht. De circulaire economie gaat de groeiende vraag naar hulpbronnen tegen met de eis om afval tot een minimum te beperken (Reduce), producten en materialen te hergebruiken (Reuse) en na de actieve gebruiksfase te recyclen (Recycle).
Onze recycleerbare systemen
Voor onze aluminiumsystemen vertrouwen wij op het vlak van circulaire economie op certificeringen volgens het Cradle to Cradle Certified® Products-programma. Met in totaal 55 gecertificeerde aluminiumsystemen is Schüco een van de pioniers in de sector wat de toepassing van het Cradle-to-Cradle-principe betreft. Meer informatie over onze C2C-gecertificeerde systemen.
Maar ook onze kunststofproducten voldoen aan hoge eisen op het vlak van recycleerbaarheid en verlaging van de emissies, wat ook wordt bevestigd door de onderscheiding met het VinylPlus®-productlabel, die Schüco als eerste onderneming in de sector heeft ontvangen. Meer informatie over VinylPlus®.
Onze materialen aluminium, kunststof en staal worden over het algemeen door een hoge duurzaamheid en recycleerbaarheid gekenmerkt. Kunststoframen hebben bijvoorbeeld een levensduur van ongeveer 40 jaar per raam en kunnen tot zeven keer worden gerecycleerd. Met behulp van de circulaire economie kan het materiaal dus ongeveer 240 jaar worden gebruikt.
Ook bij onze aluminiumsystemen zorgen de uitstekende kwaliteit en de optimale materiaaldiktes bij de constructie voor een mechanische stevigheid en hoge corrosiebestendigheid. Dit garandeert een lange levensduur en maakt ramen, deuren en gevels van aluminium duurzaam.
Wat doen we nog meer?
Om de terugname van producten voor de fabrikant aantrekkelijk te maken en de terugkeer van materialen in de grondstoffenkringloop zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn vooral goed functionerende inzamelings- en retoursystemen nodig. Daarom zet Schüco zich al vele jaren in om de grondstoffenkringloop van aluminium en kunststof via de sectorinitiatieven AIUIF en Rewindo te sluiten.
Initiatieven in de sector voor een goed functionerende circulaire economie
AIUIF
AIUIF
De AIUIF (Aluminium und Umwelt im Fenster- und Fassadenbau) (aluminium en milieu in raam- en gevelbouw) heeft als doel de duurzame afvoer en recyclage van gedemonteerde bouwelementen/bouwprofielen, van aluminium ramen, deuren en gevels voor het hergebruik van materialen. De leden van de AIUIF, waar ook Schüco toe behoort, zijn systeemhuizen, fabrikanten, verwerkers en leveranciers uit heel Duitsland. De AIUIF voorziet in de verantwoorde recycling van buiten gebruik gestelde aluminium raamprofielen die praktisch 100 % herbruikbaar zijn.
Meer informatie over het werk van de AIUIF.
Rewindo
Rewindo
Rewindo is een vereniging van de toonaangevende Duitse kunststofprofielfabrikanten op basis van de eerdere systemen voor oude ramen van FREI en VEKA Umwelttechnik GmbH. Het doel van Rewindo is om de terugkeer van gedemonteerde kunststoframen, -deuren en -rolluiken in de grondstoffenkringloop te verhogen en te bevorderen. Rewindo is een servicepartner voor het hergebruik van bouwproducten van pvc en ondersteunt zijn leden bij alle recyclagekwesties, onder andere met documentatiematerialen, het voorbereiden van verzameldozen en de aflevering van het recyclagecertificaat. Het is dus de taak van Rewindo om te informeren, te motiveren en te organiseren, omdat het ondoordacht weggooien van oude kunststofelementen zinloos is.
Meer informatie over het werk van Rewindo.