Hva leter du etter?
...

Valet och kvalet: nybyggnation eller modernisering?

Stigande hyror, låga räntor och det alltmer knappa bostadsområdet väcker för närvarande önskan hos många hyresgäster att bli husägare. När man letar efter rätt egendom eller lämplig fastighet uppstår frågan: nybyggnation eller modernisering?

Det är inte ett enkelt beslut att ta, eftersom båda alternativen har sina för- och nackdelar. Ekonomiska argument och huruvida fastigheten uppfyller personliga krav påverkar ofta beslutet. En nybyggnation är perfekt om du letar efter att anpassa ditt hem helt efter din individuella smak. Vare sig det är rumslayout, design eller inventarier - du kan skräddarsy den nya byggnaden efter dina personliga behov och behöver inte göra några kompromisser. Dagens normer för modernt levande har trots allt förändrats. Gamla byggnader med smala trapphus, små rum och brist på tillgänglighet motsvarar inte längre tiderna. Och byggnadsautomation är och kommer att bli ett stort ämne i framtiden.  Implementering visar sig ofta vara mycket lättare för nybyggnader, eftersom de nödvändiga axlarna och kabelkanalerna kan installeras direkt. Med tanke på klimatförändringarna är energieffektiviteten också allt viktigare. Välisolerade egenskaper skyddar inte bara klimatet utan också din plånbok.

Modernisering - ett imponerande exempel

En ovanlig planeringsmetod ledde arkitekten och byggnadsägaren Erika Werres till ett holistiskt designkoncept för ett moderniserat familjehem. Från den noggrant utvalda ytbehandlingen av profilerna i hennes många och varierande Schüco-systemfönster utvecklade hon idéer för färger och material för nästan alla synliga ytor i och runt huset. Resultatet är lika sammanhängande som det är elegant.

När är moderniseringen vettig?

Byggytor är knappa. Det är särskilt svårt att hitta en lämplig byggnadsplats i innerstadsområden. Lösningen kan vara att köpa en befintlig fastighet. Det viktigaste är då tillståndet av fastigheten som ska renoveras. Om bara fönster och dörrar behöver bytas ut kan en renovering i många fall löna sig. För att ta reda på det är det vettigt att konsultera en värderare innan du köper huset, som ger information om nödvändiga renoveringar och gör det möjligt att bedöma prisklassen. För man får inte glömma bort att man kan förverkliga sina egna idéer även i en befintlig fastighet. Väggar kan tas bort, badrummet kan redesignas eller man kan komplettera huset med en tillbyggnad. Fördelen: du behöver inte förnya allt på en gång utan kan gradvis modernisera byggnaden enligt ekonomiska medel. Dessutom har ägaren ofta också nytta av en bestående trädgård, en stenlagd uppfart eller ett garage, vilket skulle lägga en extra börda på budgeten för en ny byggnad. Om byggnaden är listad eller om modernisering lägger särskild tonvikt på energieffektivitet, har ägaren också chansen att få statligt stöd (i Tyskland). Och den nuvarande utvecklingsplanen kan också gynna beslutet att modernisera om det finns olika riktlinjer för en ny byggnad än för den befintliga byggnaden.