Hva leter du etter?

Fönstret - historien bakom det

Fönstrets historia är lika gammal som själva arkitekturen. Ursprungligen så liten som möjligt, användes fönster tidigare endast för att belysa och ventilera byggnader. Ingenting har ändrats med dessa grundläggande funktioner hittills, bara att moderna fönster kan göra mycket mer idag.

De viktigaste drivkrafterna för denna utveckling var energikriserna under andra hälften av 1900-talet. Dagens högteknologiska fönster ger ett betydande bidrag till att förbättra byggnadens totala energieffektivitet. Beroende på version erbjuder de också ventilation och effektivt sol-, ljud-, inbrotts- eller brandskydd och är, om så önskas, till och med explosionssäkra.

Schüco skyvedør og vinduer

Fönstrets framtid är baserad på dagens utveckling

Samtida fönster är hållbara, enkla att underhålla och finns i många öppningsalternativ. Å ena sidan smälter de diskret in i byggnadens övergripande estetik. Å andra sidan formar de arkitekturerna avsevärt, anger accenter och visar vad invånarna värdesätter. När generösa fönsterområden öppnas automatiskt och gränserna inomhus och utomhus löses upp, då är fönster mer än enkla komponenter - då handlar det om livskvalitet. I detta avseende bör en byggnadsägare planera sina nya fönster lika noggrant som till exempel köket eller badrummet.

Fönsterkonstruktionen är ett sofistikerat system

Oavsett om det är en nybyggnad eller modernisering - bra värmeisolering för ett hus är viktigt för de flesta byggherre. Fönster spelar också en roll här. En välisolerad byggnad med dåligt isolerade fönster ger lika lite som en dåligt isolerad fasad med passivhus energibesparande fönster. Det är viktigt att fönstret - bestående av profilkonstruktion och glas - väljs för att matcha värmeisoleringsvärdet på byggnadsfasaden. Schüco erbjuder fönsterprofilsystem av aluminium, PVC och stål i olika konstruktionsdjup och synliga bredder - beroende på krav med värmeisolering ner till passivhusnivå. Varje profilkammare, varje tätning och varje nod, oavsett hur liten, utför en specifik uppgift och baseras på ett sofistikerat och kontinuerligt utvecklingsarbete.

Schüco vinduer fasade innsiden

Fönstrets egenskaper är mer olika än någonsin tidigare

Ett välplanerat hus möter alla invånares nuvarande och potentiella behov. För detta bör fönstren vara utrustade med maximal komfort. Automatiskt styrda fönster uppfyller dessa kriterier. Om du inte gör detta och väljer mekaniska fönster, bör du säkra dina fönster med låsbara handtag så att inget barn kan öppna fönstret utan tillåtelse. Dessutom är det obligatoriskt att förse golvnivåfönster på de övre våningarna med fallskydd. Detta bör inte bara vara ändamålsenligt utan också matcha fönster och hus visuellt. Ett annat kriterium för välbefinnande är god inomhusluft. Schüco erbjuder ett brett utbud av decentraliserade, fönsterintegrerade ventilationssystem.

Utseendet på fönstret formar arkitekturen i hela huset

Vi letar efter snygg design när vi köper en bil, solglasögon eller en kaffemaskin. Vi märker ofta bara att fönster också uppfyller höga krav på design och funktion när de får en iF Design Award eller German Design Award. Det är värt att vara uppmärksam på såväl designen som funktionen när du köper ett fönster. Designen bestäms av material och haptik, ytor och färger, former och konturer, öppningstyper och handtag, såväl som saker du inte ser vid första ögonkast. Dessa inkluderar de smalaste ansiktsbredderna med Panorama Design eller till och med ett beslag som är dold i profilkonstruktionen. Eller drivteknologin som öppnar, stänger och låser fönstret automatiskt och kan integreras i smarta hemlösningar.