Wat zoekt u?
...

Triodos Bank, kantoorgebouw

Het nieuwe kantoorgebouw van Triodos Bank in Nederland vormt als een volledig demonteerbaar, energieneutraal gebouw met een houten structuur en een glazen gevel een internationale maatstaf voor circulair bouwen. De gebruikte materialen zijn daarbij uitvoerig in een digitale materiaalpas gedocumenteerd. Spectaculair is ook de gebogen, beglaasde aluminiumgevel die niet alleen optisch een blikvanger is. 

Cijfers, gegevens, feiten

Locatie: Driebergen-Rijsenburg, Nederland

Plannings-/bouwtijd: 2011 - 2017 

Bruto vloeroppervlakte (BGF):12.693 m²

Schüco systemen:

Schüco AOC 50 ST.SI

Schüco AWS 75 BS.HI+


Architect: RAU Architecten, Amsterdam 

Bouwheer: Triodos Bank, Driebergen-Rijsenburg, Nederland

©Ossip van Duivenbode
©Ossip van Duivenbode
©Ossip van Duivenbode
©Ossip van Duivenbode

De gevel als blikvanger en stabiliserend element tegelijk

De visionair Rau zorgde voor het spectaculaire karakter van het gebouw, dat het duurzaamheidscertificaat "BREEAM Outstanding" heeft gekregen, in de vorm van een amorf gebogen structuur met een aluminiumgevel met volledige beglazing. Het adembenemende geveldesign kon met het raamsysteem Schüco AWS 75 BS.HI uitstekend worden gerealiseerd. De sterk thermisch geïsoleerde blokramen in een bouwdiepte van 75 mm met uiterst slank V8-kaderprofiel met verdekte ontwatering en Uf-waarden tussen 1,5 en 2,0 W/(m²K), voldeden aan de hoogste energie- en architectonische eisen met de grootst mogelijke transparantie. De hier uitgevoerde variant benadrukt op een ideale manier het lichte karakter van hoogwaardige aluminium raamconstructies. Bovendien heeft aluminium als materiaal nog andere geweldige voordelen: duurzaam, stabiel, robuust en 100% recycleerbaar.

Een gevoel van ruimte zoals in een kathedraal

De onderconstructie van de gevel kreeg een belangrijke stabiliserende functie omdat ze de dragende houten elementen ondersteunt. De passiefhuis-gecertificeerde opzetconstructie Schüco AOC 50 in 50 millimeter aanzichtsbreedte op staal (ST) overtuigde hier zowel technisch als qua design met uitstekende prestatiekenmerken die energie-efficiënt bouwen met een rationele productie en een veilige montage combineert. 

Binnen bevalt de natuurlijke authenticiteit van de materialen: door de zeer hoge verdiepingshoogten, de paddenstoelvormige houten balken die de kern omlijsten en het consequente gebruik van hout voor vloeren, plafonds, kolommen en schachten, ontstaat een gevoel van ruimte als in een "kathedraal van hout". De constructie en de beglaasde aluminiumgevel, die uit 1.280 afzonderlijke ruiten bestaat, zorgen voor een optimale benutting van het daglicht tot ver in het interieur. Transparante scheidingswanden, die ook als geluidsisolatie dienen, maken een optimaal uitzicht op het landschap mogelijk vanaf bijna elk van de 1.000 werkplekken. Praktisch zijn de ramen van vloer tot plafond in de 3,60 meter grote gevelroosters, die kunnen worden geopend en een natuurlijke ventilatie mogelijk maken.

©Ossip van Duivenbode
©Ossip van Duivenbode
©Ossip van Duivenbode
©Ossip van Duivenbode

Materiaalbank voor de toekomst

De projectpartners hebben ook baanbrekend werk verricht met de opstelling van de op BIM gebaseerde materiaalpas die informatie geeft over de herkomst en recycleerbaarheid van alle materialen, producten en componenten, zodat ze in de toekomst zonder problemen kunnen worden hergebruikt. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, verliep het daarvoor vereiste planningsproces niet bereik per bereik maar vond het in een geïntegreerde samenwerking plaats. Aangezien iedereen het bouwplan als een leerproces zag en de teamgeest de samenwerking bepaalde, vonden ze snel hun weg in de procedure. De grootste horde was het verkrijgen van de IFC-bestanden (Industry Foundation Classes, een open standaard in de bouw voor de digitale beschrijving van gebouwmodellen) in de vereiste gegevenskwaliteit van de leveranciers, fabrikanten en onderaannemers. In de toekomst zullen de materiaalwaarden door het eerder genoemde Madaster-platform worden bewaakt. Het gebouw is dus niet alleen een materiaalopslagplaats, maar ook een materiaalbank, waarvan de waarden bijvoorbeeld als kapitaalgoed kunnen dienen of op andere manieren kunnen worden gekapitaliseerd.


Meer informatie? Lees de volledige projectreportage over de Triodos Bank.