Wat zoekt u?
...

Powerhouse Telemark

De klimaatbeschermingsdoelstellingen van Noorwegen zijn ambitieus. De doelstelling is om tegen 2050 een nagenoeg CO2-neutraal gebouwbestand te hebben. Een baanbrekende impuls voor de decarbonisatie van nieuwe kantoorgebouwen is het "Powerhouse Telemark", dat zijn klimaatbalans over de volledige levenscyclus in evenwicht brengt. De innovatieve geveloplossing van Schüco is hierbij van centraal belang.

Cijfers, gegevens, feiten

Locatie: Porsgrunn, provincie Telemark

Plannings-/bouwtijd: 2015 - 2020

Bruto vloeroppervlakte (BGF): 8.403 m²

Schüco systemen:

  • FWS 50 SG.SI
  • FWS 50.HI


Architect: Snøhetta, Oslo, Noorwegen

Bouwheer: R8 Property, Porsgrunn, Noorwegen

© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen
© Video: Kjetil Andersen og Bjørnar Øvrebø
© Video: Kjetil Andersen og Bjørnar Øvrebø

243.000 kilowattuur all-in

Dit powerhouse is niet alleen architectonisch een blikvanger. Ook de energieprestaties zijn opmerkelijk: de berekende 243.000 kilowattuur zonne-energie die het kantoorgebouw van 8.400 vierkante meter jaarlijks opwekt, omvat enerzijds de bedrijfsenergie die nodig is voor het lopende onderhoud van het gebouw en anderzijds de grijze energie die in de gebruikte materialen zit, zodat de CO2-balans van het gebouw na een veronderstelde nuttige levensduur van 60 jaar in evenwicht is. De clou: een geïntegreerd gebouw-, energie-, gevel- en interieurontwerp vermindert de energiebehoefte van het zelfvoorzienende gebouw door zonne-energie met 70 procent in vergelijking met die van vergelijkbare nieuwe gebouwen. Wat uniek klinkt, is klaar voor de serieproductie: het nulemissiegebouw, dat het duurzaamheidscertificaat "BREEAM Excellent" heeft gekregen, is al het vierde powerhouse in Noorwegen, maar het eerste kantoorgebouw van zijn soort in een kleiner dorp.

Aantoonbare milieuvriendelijkheid als succesfactor

Voor de lichtdakconstructie werd het vaak toegepaste gevelsysteem Schüco FWS 50.HI gebruikt, waarmee vooral in grote gebouwen zoals winkelcentra, kantoor- en administratiegebouwen en hotels grote spanbreedten op een architectonisch aantrekkelijke manier kunnen worden gerealiseerd. Doorslaggevend voor de architecten en bouwheren om voor deze oplossing te kiezen, was de aantoonbare milieuvriendelijkheid van de materialen door een certificering volgens de Cradle-to-Cradle-productnorm. Cradle-to-Cradle-gecertificeerde systemen kunnen na hun gebruiksfase bovendien zo vaak als gewenst opnieuw in de grondstoffenkringloop worden gebracht en voldoen aan hoge eisen wat betreft de naleving van sociale normen en de zorgvuldige omgang met water en energie bij de productie.

© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen
© Sindre Ellingsen

Cradle to Cradle maakt het verschil

Om het grote, schuin naar boven lopende raamfront in het onderste deel van de zuidoostelijke gevel zo elegant mogelijk vorm te geven, het daglicht maximaal te benutten en daarbij duurzame producten te gebruiken, werd ook voor andere delen van de gebouwschil gekozen voor het gevelsysteem Schüco FWS 50 SG.SI, dat eveneens Cradle-to-Cradle-gecertificeerd is. De semi-structurele beglazingsoptiek met smalle aanzichtbreedte van slechts 50 mm zorgt ervoor dat de profielen alleen in de ruimte zichtbaar zijn en aan de buitenkant in een vlak, volledig beglaasd uiterlijk met filigrane voegen verschijnen, wat het powerhouse, anders zijn naam doet vermoeden, een sierlijke uitstraling geeft. Ook hier bewees het gevelsysteem Schüco FWS 50 SG.SI de grootst mogelijke vormgevingsvrijheid met de best mogelijke milieucompatibiliteit. 


Meer informatie over het Powerhouse Telemark? Hier vindt u de volledige reportage!