Wat zoekt u?
...

'Aktiv-Stadhaus' in Frankfurt

Zelfvoorzienend door zonne-energie dankzij innovatieve gevel

Sinds juli 2015 staat in de onmiddellijke omgeving van de Westhafen-wijk in Frankfurt 's werelds grootste en eerste plusenergiegebouw ter wereld, het 'Aktiv-Stadthaus'. Het gebouw met acht verdiepingen omvat niet alleen 74 barrièrevrije huurappartementen met een oppervlakte tussen 60 en 120 vierkante meter met balkons en loggia's, maar wekt ook jaarlijks meer stroom op dan de bewoners nodig hebben. Het geheime recept voor het flatgebouw van de toekomst is een uitgekiend energieconcept in combinatie met een innovatieve gevel.

Cijfers, gegevens, feiten

Locatie: Frankfurt am Main, Duitsland

Plannings-/bouwtijd: 2012 - 2015

Bruto vloeroppervlakte (BGF): 11.700 m²

Schüco systemen: FW 50+ SI inclusief SG-oplossing

Architect: HHS Planer + Architekten AG HEGGER-HEGGER-SCHLEIFF

Investeerder: ABG FRANKFURT HOLDING Wohnungsbau- und Beteiligungsgesellschaft mbH

Esthetiek ontmoet energie-efficiëntie

Vanuit vogelperspectief gezien, lijkt het 'Aktiv-Stadthuis' met zijn lengte van 150 meter en diepte van slechts 10 meter op een snelle surfplank. Met de 27 meter hoge langgerekte structuur, de lichtgrijze borstweringsbanden van slechts 50 centimeter hoog, de licht gebogen fotovoltaïsche gevel en het schuine lessenaarsdak weerlegt het gebouw het cliché van een energiebesparend gebouw en oogt het in plaats daarvan luchtig en bijna filigraan. Maar het 'Aktiv-Stadthaus' overtuigt niet alleen door zijn esthetische kwaliteit, maar ook door zijn toekomstgerichte energieconcept. De geventileerde voorhanggevel (VHF) van Schüco met fotovoltaïsche elementen speelde daarbij een sleutelrol. 

De gevel als zonnecollector

De zonnepanelen werden gecombineerd met het technisch en architectonisch hoogwaardige, miljoenen malen beproefde gevelsysteem Schüco FW 50+ met een semi-structurele glasoptiek, uitgevoerd in een stijl-regelconstructie met een smal profielaanzicht van slechts 50 millimeter om het gebouw zo verfijnd mogelijk te maken. Bovendien was de milieuvriendelijkheid van de materialen voor de ontwerpers en de bouwheer in hoge mate doorslaggevend om voor dit type uitvoering te kiezen. Via het dak en de gevel wordt jaarlijks ongeveer 290.000 kilowattuur zonne-energie opgewekt. Dit dekt niet alleen het verbruik van alle 74 huishoudens voor verwarming, warm water, verlichting, huishoudelijke apparaten, bedrijfsapparatuur (bijv. lift) en e-mobiliteit, maar resulteert zelfs in een overschot van ongeveer 27.000 kilowattuur per jaar, dat tijdelijk als reserve kan worden opgeslagen.

DGNB-gecertificeerd: klimaatpositief

Maar dat is niet alles: de warmte voor verwarming en warm water wordt opgewekt door een warmtepomp die afvalwarmte uit een afvoerkanaal als warmtebron gebruikt. Aangezien de elektriciteitsbehoefte van de huishoudens een belangrijk onderdeel is van de totale eindenergiebehoefte, zijn de woningen uitgerust met huishoudelijke apparaten van de hoogste efficiëntieklasse.

Dit vooruitstrevende energieconcept leidde ertoe dat het 'Aktiv-Stadthaus' door de 'Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen' (DGNB) met het certificaat "Klimaatpositief" werd onderscheiden. Deze onderscheiding is een erkenning voor bijzonder duurzame gebouwen die door een negatieve jaarlijkse CO2-balans een duidelijk positieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat leveren.