Schüco zoeken
Das richtige Material

SCHÜCO CARBON CONTROL

Het juiste materiaal kiezen

Naast het kiezen van de best mogelijke gevelconstructie en een passend gevelsysteem heeft het gebruik van CO₂-geoptimaliseerde materialen ook een aanzienlijke impact op de CO₂-voetafdruk van een gebouw.


Hybride constructies - zoals het combineren van hout als draagconstructie en aluminium als opzetconstructie (AOC TI) - helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Bij de keuze voor een geschikt materiaal met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk moet worden bepaald of het materiaal en systeem geschikt is voor de specifieke bouweisen en of het zijn functie kan vervullen.

Een overzicht van CO₂-reducerende materialen

Schüco low carbon (LC) aluminium

Aluminiumprofielen met een laag koolstofgehalte hebben een GWP-waarde van minder dan 4,47 kg CO₂-e/kg aluminium voor 2023. In de daaropvolgende jaren zal de CO₂-voetafdruk voor LC ook geleidelijk afnemen.

Schüco ultra-low carbon (ULC) aluminium

Aluminiumprofielen met ultralaag koolstofgehalte hebben een GWP-waarde van minder dan 2,17 kg CO₂-e/kg aluminium voor 2023. In de daaropvolgende jaren zal de CO₂-voetafdruk voor ULC geleidelijk afnemen.

Kunststofcomponenten vervaardigd uit VinylPlus® gerecycled materiaal

Kunststofonderdelen en componenten zoals profielstrips, isolatoren, dichtingen, etc. kunnen worden gemaakt van gerecycled materiaal en worden geleverd met het geaccrediteerde VinylPlus®-productlabel.

Low carbon en ultra-low carbon aluminium

Aluminium is een bij uitstek geschikt materiaal om de embody-emissies te verminderen. Het duurzame materiaal is eindeloos te recyclen en heeft een lage CO₂-uitstoot, zelfs bij meerdere keren hergebruik.


Vooral speciale aluminiumkwaliteiten kunnen de CO₂-voetafdruk van een gebouw al in de bouwfase verkleinen. De aluminiumsoorten van Schüco met een laag en ultralaag koolstofgehalte bevatten veel minder koolstof dan traditionele aluminiumsoorten, onder meer dankzij het gebruik van gerecycled aluminium en groene stroom tijdens de productie.

Embodied Carbon staat voor de koolstofuitstoot in een materiaal die ontstaat tijdens de productie. De EPD voor profielen uit koolstofarm aluminium rapporteert een waarde van minder dan 4,47 kg CO₂e/kg en de waarde voor ultra-koolstof profielen ligt zelfs onder de 2,17 kg CO₂e/kg.

Cradle to Cradle gecertificeerde systemen

Cradle to Cradle-gecertificeerde systemen leveren een beslissende bijdrage aan het hergebruik van aluminium. De materialen worden gescheiden en het recyclebare materiaal wordt versnipperd en gesmolten voordat het opnieuw wordt gebruikt. Dit betekent dat ramen en deuren aan het einde van hun levensduur kunnen worden teruggevoerd naar de A/U/F-kringloop (Aluminium und Umwelt im Fenster- und Fassadenbau), waardoor de behoefte aan nieuwe vervaardigd aluminium voor gevelconstructies in belangrijke mate afneemt.


Met momenteel 76 gecertificeerde systemen is Schüco een van de Cradle to Cradle pioniers in de bouwsector. Schüco zet zich ook in voor een duurzame aluminiumindustrie en het creëren van bindende duurzaamheidsnormen. Deze inzet heeft er toe geleid dat Schüco als een van de eerste bedrijven in de bouwsector gecertificeerd is volgens de internationaal erkende Chain of Custody Standard van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI).