Schüco zoeken
Carbon Control - Design to Decarb

Schüco Carbon Control

De oplossingen voor CO₂-reductie

De Europese Green Deal vereist klimaatneutraliteit in Europa in 2050. In Duitsland zou dit doel in 2045 bereikt moeten zijn: een enorme uitdaging voor de bouwsector, die verantwoordelijk is voor 38% van de mondiale CO₂-uitstoot. Hierdoor wordt CO₂ de nieuwe waarde en een optimale CO₂-voetafdruk zal de sleutel zijn om volledig aan de aanbestedingseisen te voldoen en investeringen te garanderen die in waarde stijgen.


De oplossingen binnen het Carbon Control programma betekenen dat architecten en planners op maat gemaakte mogelijkheden krijgen die hen helpen de CO₂-uitstoot van de gevels vanaf het eerste ontwerp gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw te minimaliseren. De efficientie voor aannemers en investeerders zal daardoor tevens gemaximaliseerd worden. Zo worden goede plannen omgezet in een klimaatneutrale realiteit.

Gebouwspecifieke CO₂-reductie in alle bouwfasen

Design to Decarb: Geef automatisch de koolstofbalans weer

Producten en diensten die zorgen voor een CO₂-reductie bepalen de koers naar de ideale CO₂-balans van een gebouw. Vanaf de ontwerp- en planningsfase tot en met de bouw en gebruik – zowel bij nieuwbouw- als bij renovatieprojecten.

Build to Decarb: Het duurzaam beheersen van de CO₂-reductie

CO₂-reducerende producten en diensten helpen om de ecologische voetafdruk van het geplande gebouw actief te beheren en te voldoen aan de huidige en toekomstige wettelijke eisen.

Operate to Decarb: CO₂-geoptimaliseerde gebouwexploitatie

CO₂-reducerende producten en diensten faciliteren zowel een zeer efficiënte exploitatie van gebouwen als eenvoudig onderhoud van die gebouwen om hun waarde te behouden.

Recycle to Decarb: Materialen volledig hergebruiken

CO₂-reducerende producten en diensten helpen materialen aan het einde van hun levensduur als nieuwe grondstoffen terug te keren in de materiaalkringloop.

Dekarbonisierungs-Lösungen für Architekten

Design to Decarb; van het eerste ontwerp tot aan het hergebruik

Voor u als architect wordt het steeds uitdagender zowel te voldoen aan de wettelijke eisen als ook aan de wensen van uw opdrachtgevers. Vanaf de ontwerp- en planningsfase kunt u een betrouwbare koers uitzetten voor de daaropvolgende zo gunstig mogelijke CO₂-voetafdruk van een gebouw.


Met ‘Design to Decarb’ - binnen ons programma de eerste stap van CO₂-reducerende producten en diensten - kan vanaf het voorlopig ontwerp het ideale CO₂-resultaat voor een gebouw worden bepaald en daarna gemonitord – zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten.

Willem van Genugten over de noodzaak tot CO₂-reductie

Voor architecten en opdrachtgevers is het een prioriteit om de CO₂-uitstoot van elk gebouw in het ontwerp terug te dringen. Er zijn vroeg in het ontwerpstadium tal van mogelijkheden om met het juiste gevelsysteem de CO₂-uitstoot te reduceren en te beheersen. En dit geldt ook voor renovatie van de bestaande woningvoorraad. Benieuwd naar de mogelijkheden van aanpak? Kijk dan hier naar de video met Willem van Genugten van GROUP A architects. 

Bildschirmfoto 2024-01-25 um 11.04.19

Geef automatisch uw CO₂-balans weer

Met behulp van de holistische modulaire Schüco Carbon Control-oplossingen kan de gevel gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw een bijdrage leveren aan de CO₂-reductie. Architecten en planners kunnen op elk moment belangrijke gegevens oproepen voor de ecologische evaluatie en certificering van gebouwen, waardoor ze hun berekeningen voor een ideale CO₂-voetafdruk kunnen optimaliseren en automatiseren. De oplossingen kunnen in elke bouwfase worden gebruikt en naadloos met elkaar worden geïntegreerd, waardoor een consistente effectieve CO₂-reductie mogelijk is.

FAQ

Wat is een EPD?

Wat is een EPD?

De afkorting EPD staat voor ‘Environmental Product Declaration’. De EPD is een document waarin in gegevensvorm de milieurelevante eigenschappen van een specifiek materiaal dat in de bouw wordt gebruikt, wordt gespecificeerd. Idealiter wordt hierbij rekening gehouden met de gehele levenscyclus van het materiaal. Aan de hand van deze gegevens, die gebaseerd zijn op de GWP-waarde van het materiaal en de constructie, kan een ecologische beoordeling van het gebouw worden uitgevoerd en het gebouw worden gecertificeerd. 

Wat is de GWP-waarde?

Wat is de GWP-waarde?

De GWP-waarde kwantificeert het opwarmend vermogen (Global Warming Potential) van een gebouw. De basis voor het bepalen van de GWP-waarde omvat twee soorten CO₂-emissies: Embodied Carbon welke ontstaat gedurende de bouw van een project door de gebruikte materialen en Operational Carbon, die ontstaat tijdens het gebruik van het gebouw, bijvoorbeeld door verwarming of koeling. De GWP-waarde wordt weergegeven als de CO₂e, oftewel het CO₂-equivalent.

Waarom is het zo belangrijk om CO₂ te monitoren?

Waarom is het zo belangrijk om CO₂ te monitoren?

De Europese Green Deal heeft tot doel de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 % te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. De EU-eis voor CO₂-reductie geldt vanaf 2027 voor nieuwbouw met meer dan 2000 m² bruikbare ruimte en vanaf 2030 voor alle nieuwbouw.

Wat is Carbon Control?

Wat is Carbon Control?

Carbon Control maakt de CO₂-uitstoot door de gevels van gebouw beheersbaar. Door gebruik te maken van een modulaire opbouw maakt het gerichte CO₂-reductie mogelijk in alle fasen van de bouw: planning, constructie, gebruik en recycling.