Wat zoekt u?
...

Schüco Carbon Control

Duurzame exploitatie, onderhoud en recyclage

De circulaire economie is een belangrijke factor op weg naar klimaatneutraliteit en heeft een enorm CO₂-reductiepotentieel van ongeveer 23% in 2030 en zelfs 60% in 2050. Er zou daarom altijd aandacht moeten worden besteed aan de recycleerbaarheid van alle materialen die worden gebruikt in de gebouwschil bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

 

Een gevel is pas echt duurzaam als deze voor een zeer lange tijd kan worden gebruikt. Dit is mogelijk door regelmatig onderhoud en de optie om de afzonderlijke onderdelen te upgraden. Pas als slopen onvermijdelijk wordt, is het zinvol om de onderdelen te gaan recycleren.

 

Levensduur van systeemelementen en recyclagepotentieel maximaliseren

Elk gebouw dat nu opgetrokken wordt, moet voldoen aan de strenge duurzaamheidseisen en criteria van de circulaire economie. Enkel zo zal het op lange termijn duurzaam en toekomstbestendig zijn. Een sleutel tot succesvolle CO₂-reductie ligt in het optimaliseren van de recycleerbaarheid van de gebruikte materialen, zodat ze aan het einde van hun levensduur opnieuw kunnen worden gebruikt. Vooral aluminium heeft hier een groot potentieel. Aluminium is een veelzijdig materiaal dat consistent recycleerbaar is met een relatief lage bijbehorende CO₂-uitstoot: een interessante eigenschap die van aluminium een duurzaam materiaal maakt, bekeken op lange termijn.

 

Onderdelen van een gebouw en de gebouwschil, zoals de gevel, zijn echter alleen echt duurzaam als ze langdurig kunnen worden gebruikt. Dit wordt behaald door regelmatig onderhoud te plegen en, indien nodig, door het upgraden of aanpassen van de individuele onderdelen. Het heeft alleen zin om de afzonderlijke onderdelen te recycleren als alle opties om het betreffende element te blijven gebruiken zijn uitgeput. Het gebouw is dan beschikbaar voor hergebruik als onderdeel van urban mining of als een "opslag van grondstof voor de toekomst".

Cradle-to-cradle gecertificeerde systemen

"Cradle to Cradle/C2C-gecertificeerde systemen leveren een doorslaggevende bijdrage aan circulariteit, duurzaamheid, materiaalgezondheid, milieubescherming en sociale aspecten. Met momenteel 76 gecertificeerde systemen is Schüco één van de C2C-pioniers in de bouwsector. Alle producten die volgens het C2C-principe zijn ontworpen, zijn geoptimaliseerd voor recyclage na de gebruiksfase.


Vooral aluminium kan zo vaak als nodig worden gerecycleerd zonder verlies van kwaliteit. Door het materiaal te scheiden en te smelten kan de grondstof na de gebruiksfase optimaal worden hergebruikt en kan de behoefte aan nieuw geproduceerd aluminium in gevelconstructies worden verminderd.

Een kleine tag met een grote impact

Digitalisering van de gebouwschil met IoF (Internet of Façades)

Om ervoor te zorgen dat grondstoffen snel beschikbaar zijn voor hergebruik, moet bekend zijn welke onderdelen van een systeemelement recycleerbaar zijn en in welke mate. Deze informatie moet daarom onmiddellijk gedocumenteerd worden bij nieuw geïnstalleerde elementen, beschikbaar zijn voor eenvoudige onderhoudswerkzaamheden tijdens de hele levensduur en vlot teruggevonden kunnen worden bij de demontage, zelfs tientallen jaren na het optrekken van een gebouw. 

 

Om alle belangrijke gegevens snel toegankelijk te maken, geeft Schüco elk systeemelement zijn eigen digitale identiteit met de Internet of Façades (IoF) ID. De IoF ID is een kleine tag die in de geïnstalleerde Schüco ramen en deuren wordt gekleefd. Informatie over de geïnstalleerde onderdelen, grantie, onderhoudsgeschiedenis en de recyclagemogelijkheden van de gebruikte materialen en componenten kunnen via de smartphone worden opgevraagd met behulp van de IoF ID. De IoF ID vereenvoudigt ook serviceverzoeken voor de reparatie, het onderhoud en de upgrade van een element. 

 

De opgeslagen informatie draagt bij aan het verlengen van de levensduur van de elementen die voorzien zijn van een IoF ID, maakt een duurzame werking op lange termijn mogelijk en vergemakkelijkt de ontmanteling over vele decennia, omdat het precieze informatie geeft over welke materialen in het gebouw zijn gebruikt en in welke hoeveelheden.