Ved å velge de riktige materialene kan produsentene aktivt kontrollere det innebygde karbonet i bygningsskallet og dermed ha en positiv effekt på bygningens karbonfotavtrykk. Dessuten må allerede installerte materialer gjenbrukes i større grad i fremtiden, slik at de kan bidra til bærekraft som gjenvunnet materiale i den sirkulære økonomien.
Low Carbon aluminium og Ultra-Low Carbon aluminium
Aluminium er et ideelt materiale for å redusere det innebygde karbonet. Det bærekraftige materialet kan resirkuleres i det uendelige og har lave CO₂-utslipp, selv når det brukes flere ganger.
Spesielle aluminiumkvaliteter kan redusere karbonavtrykket til en bygning allerede i byggefasen. Schücos Low Carbon og Ultra Low Carbon aluminiumskvaliteter inneholder langt mindre innebygd karbon enn tradisjonelle aluminiumstyper, blant annet takket være bruk av resirkulert aluminium og grønn strøm i produksjonen.
Med innebygd karbon menes karbonutslippene i et materiale som oppstår under produksjonen av elementene. EPD-en for profiler laget av Schüco lavkarbonaluminium viser en verdi på under 4,47 kg CO₂e/kg, og verdien for Schüco ultra-lavkarbonprofiler er til og med under 2,27 kg CO₂e/kg.
Måten profilene overflatebehandles, for eksempel eloksering eller pulverlakkering, har også en betydelig innvirkning på CO₂-verdien til bygningsskallet. Anodiserte aluminiumsprofiler som er laget ved eloksering, tilfører mer CO₂ til bygningsskallet enn mer energieffektive pulverlakker. Ved å velge pulverlakk er det mulig å redusere CO₂-innholdet i fasaden på en målrettet måte.
Hybridkonstruksjoner, for eksempel ved å kombinere tre og aluminium i en fasade, kan også bidra til å redusere karbonavtrykket. Når du skal velge et egnet materiale med lavest mulig karbonavtrykk, må du imidlertid sjekke om materialet passer til de spesifikke byggekravene og om det kan oppfylle sin funksjon.