Schüco zoeken
Das richtige Material
...

Schüco Carbon Control

CO₂-reducerende materialen

Door de juiste materialen te kiezen, kunnen fabrikanten actief de emissies die door de gevel worden uitgestoten beïnvloeden. Zo hebben deze keuzes direct een positief effect op de CO₂-voetafdruk van het hele gebouw. Bovendien zullen reeds gemonteerde materialen in de toekomst meer hergebruikt moeten worden, zodat ze als gerecyclede materialen in de kringloop terecht komen.

Low carbon en ultra-low carbon aluminium

Aluminium is een ideaal materiaal om de embodied emissies te verminderen. Het duurzame materiaal is eindeloos recyclebaar en heeft een lage CO₂-uitstoot, zelfs bij meerdere keren hergebruik.


Met speciale aluminiumsoorten kan de CO₂-voetafdruk van een gevel aanmerkelijk worden verkleind. Low Carbon en Ultra Low Carbon bevat veel minder koolstof dan standaard aluminium, onder meer dankzij het gebruik van gerecycled aluminium en groene stroom tijdens de productie.


Embodied carbon verwijst naar de CO₂-uitstoot in het materiaal die ontstaat tijdens de productie van de gevelelementen. De EPD voor profielen uit Low Carbon aluminium rapporteert een waarde van minder dan 4,47 CO₂e/kg en de waarde voor Ultra Low Carbon profielen ligt zelfs onder de 2,17 CO₂e/kg.


Ook de oppervlaktebehandeling heeft een grote invloed op de CO₂-waarde van de gevel. Geanodiseerde aluminium profielen stoten meer CO₂ uit in de productie dan poedercoatings. Door bewust te kiezen voor poedercoatings is het mogelijk om de CO₂-uitstoot in de gevelconstructie gericht te verminderen.


Hybride constructies - zoals het combineren van hout als hoofdconstructie en aluminium als opzetconstructie (AOC TI) - zorgen voor meer CO₂-efficientie. Bij de keuze voor een combinatie van materialen moet worden nagaan of dit samengestelde product geschikt is voor de specifieke bouweisen en of het aan functionaliteit voldoet.

Een overzicht van CO₂-reducerende materialen

ULC – Schüco Ultra-Low Carbon aluminium

Aluminiumprofielen gefabriceerd uit Ultra-Low Carbon hebben een GWP-waarde van minder dan 2,17 kg CO₂-e/kg aluminium voor 2024. De komende jaren zal de CO₂-voetafdruk voor ULC geleidelijk afnemen.

LC – Schüco Low Carbon aluminium

Voor 2024 hebben Low Carbon aluminium profielen een GWP-waarde van minder dan 4,47 kg CO₂e/kg aluminium. In de daaropvolgende jaren zal de CO₂-voetafdruk voor LC geleidelijk afnemen.

Kunststofcomponenten gemaakt van gerecycled VinylPlus®-materiaal

Kunststofonderdelen en componenten zoals profielstrips, isolatoren, dichtingen, etc. kunnen worden gemaakt van gerecycled materiaal en worden geleverd met het geaccrediteerde VinylPlus®-productlabel.