Door de juiste materialen te kiezen, kunnen fabrikanten actief de emissies die door de gevel worden uitgestoten beïnvloeden. Zo hebben deze keuzes direct een positief effect op de CO₂-voetafdruk van het hele gebouw. Bovendien zullen reeds gemonteerde materialen in de toekomst meer hergebruikt moeten worden, zodat ze als gerecyclede materialen in de kringloop terecht komen.
Low carbon en ultra-low carbon aluminium
Aluminium is een ideaal materiaal om de embodied emissies te verminderen. Het duurzame materiaal is eindeloos recyclebaar en heeft een lage CO₂-uitstoot, zelfs bij meerdere keren hergebruik.
Met speciale aluminiumsoorten kan de CO₂-voetafdruk van een gevel aanmerkelijk worden verkleind. Low Carbon en Ultra Low Carbon bevat veel minder koolstof dan standaard aluminium, onder meer dankzij het gebruik van gerecycled aluminium en groene stroom tijdens de productie.
Embodied carbon verwijst naar de CO₂-uitstoot in het materiaal die ontstaat tijdens de productie van de gevelelementen. De EPD voor profielen uit Low Carbon aluminium rapporteert een waarde van minder dan 4,47 CO₂e/kg en de waarde voor Ultra Low Carbon profielen ligt zelfs onder de 2,17 CO₂e/kg.
Ook de oppervlaktebehandeling heeft een grote invloed op de CO₂-waarde van de gevel. Geanodiseerde aluminium profielen stoten meer CO₂ uit in de productie dan poedercoatings. Door bewust te kiezen voor poedercoatings is het mogelijk om de CO₂-uitstoot in de gevelconstructie gericht te verminderen.
Hybride constructies - zoals het combineren van hout als hoofdconstructie en aluminium als opzetconstructie (AOC TI) - zorgen voor meer CO₂-efficientie. Bij de keuze voor een combinatie van materialen moet worden nagaan of dit samengestelde product geschikt is voor de specifieke bouweisen en of het aan functionaliteit voldoet.
Een overzicht van CO₂-reducerende materialen
Recyclen als standaard
Dezelfde isolatoren, minder CO2
Schüco past de productie van isolatoren aan en bespaart zo CO2. Vanaf nu worden alle polyamide isolatoren - die zorgen voor de verbinding van buiten- en binnenschaal - gemaakt van gerecycled materiaal. Hierdoor wordt het CO2-equivalent van deze materialen met ruim tweederde verminderd. De aanpassing in het leveringsprogramma voor o.a. ramen, deuren en schuifdeuren gebeurt geheel automatisch.
Dezelfde isolatoren, minder CO2, meer duurzaamheid. Met de ombouw van alle polyamide- isolatieprofielen vervaardigd uit PA 66 GF 25 zet Schüco in alle productgroepen de volgende stap in zijn duurzaamheidsstrategie. Vergeleken met polyamide isolatoren gemaakt van nieuw materiaal bespaart het gebruik van gerecycled polyamide ruim 65 procent CO2e (CO2- equivalent). De GWP-waarde (Global Warming Potential-waarde) van een gebouw kan met deze maatregel vooral bij grootschalig gebruik verder worden verlaagd, waardoor het besparingseffect toeneemt.
Dankzij het modulaire principe van Schüco-systemen verloopt de omschakeling volledig moeiteloos. Productkenmerken en certificeringen blijven behouden, evenals de catalogus- en artikelnummers. Ook in het bestelproces vinden er geen wijzigingen plaats, omdat de omschakeling automatisch plaatsvindt en deze niet apart besteld hoeven te worden. Bij de volgende update van de materiaallijst wordt de GWP-waarde in de planningssoftware SchüCal opgeslagen. In de tussentijd worden indien nodig fabrikantverklaringen verstrekt.