De toekomstige levensvatbaarheid van een vastgoedinvestering is enorm afhankelijk van de gebruikte materialen en systemen. Hun vermogen om te worden gerecycled is doorslaggevend als het gaat om grijze emissies, d.w.z. de opgenomen koolstof in het gebouw. Pas wanneer het materiaal na het beëindigen van het gebruik van het gebouw volledig in de recyclingkringloop kan worden teruggevoerd zonder relevant kwaliteitsverlies, voldoet het aan een van de belangrijkste duurzaamheidsprincipes: Cradle to Cradle. Zelfs de grote certificeringssystemen BREEAM, DGNB of LEED integreren dit. Schüco biedt daarom materialen en diensten aan waarmee investeerders en exploitanten kunnen voldoen aan het Cradle to Cradle-principe:
- Schüco vertrouwt op aluminium: het materiaal kan vrijwel volledig en zonder kwaliteitsverlies weer in de materiaalkringloop worden gebracht.
- Naast standaard aluminium, levert Schüco ook Low Carbon en/of Ultra Low Carbon aluminium.
- 76 producten en systemen van Schüco zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd als Gold of Silver.
- Veel kunststof componenten zijn voorzien van het VinylPlus-certificaat. Schüco is hier een pionier in de bouwsector.
- Als onderdeel van het nieuwe RE:CORE-programma verzamelt Schüco in heel Europa kunststof afvalmateriaal van oude ramen en profielresten en brengt dit weer terug in de kringloop.
- Als onderdeel van het IoF-programma (Internet of Façades) wordt op Schüco-producten een digitale tag bevestigt die hun toegepaste materialen documenteert en het daardoor mogelijk maakt ze in afzonderlijke processen te demonteren.
“Ongeveer 50% van het materiaalverbruik wereldwijd vindt plaats in de bouwsector. We moeten dit aangrijpen als een kans voor innovatie en de ontwikkeling van werkelijk circulaire producten verder stimuleren.”
- Dr. Michael Braungart, mede-oprichter van het Cradle to Cradle-ontwerpconcept