De transformatie naar een Europa met een duurzame en groene economie is al gaande
De European Green Deal, met als doel om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, brengt ingrijpende veranderingen met zich mee aan de eisen die gesteld worden aan gebouwen. CO₂-reductie wordt de nieuwe maatstaf en de CO₂-waarde van een gebouw is een van de belangrijkste factoren bij alle toekomstige investeringen in duurzame projecten en aanbestedingen in de bouw.
Toekomstig bouwen: gebouwspecifieke CO₂-reductie zal de bepalende factor worden
Bij de toekomstige beoordeling van gebouwen zal alles draaien om de ‘GWP-waarde’ – het aardopwarmingsvermogen van het gebouw gedurende zijn levensduur. Vanaf 1 januari 2028 wordt het verplicht om het ‘aardopwarmingspotentieel’ van elk gebouw als GWP-waarde te berekenen en dit te vermelden in de algemene energie-efficiëntiecertificering.
Deze eis geldt vanaf 2027 voor nieuwbouw met een gebruiksoppervlak van meer dan 1000 m² en vanaf 2030 voor alle nieuwbouw. Het vermogen om de GWP-waarde te beheren en dus zal de gebouwspecifieke CO₂-reductie essentieel zijn voor de duurzaamheid van gebouwen in de toekomst.
We ondersteunen onze partners op weg naar een CO₂-neutrale toekomst
Met Carbon Control kunnen architecten en ontwerpers een aanzienlijke invloed uitoefenen op de CO₂-reductie en daarmee op de duurzaamheid van een gebouw. Door de vorm van het gebouw, de constructie van de gevel, de materialen, de functionaliteit en de indeling van de toe te passen gevelsystemen zorgvuldig te overwegen.
Thomas Schlenker, Schüco
“We kunnen het doel van een circulaire economie in de bouw alleen bereiken met klimaatneutrale gebouwen als het hele proces duurzaam is. Van ontwerp, planning, bouw en exploitatie van gebouwen tot het terugbrengen van de gebruikte materialen in de materiaalkringloop.”
Waarom Carbon Control van Schüco?
Er zijn veel redenen om bouwprojecten met Carbon Control te ontwerpen en uit te voeren. Met onze CO₂-reducerende producten en diensten kan in alle fasen van de bouw en per project de meest optimale reductie van CO₂ door de gevels van gebouwen worden bereikt.
FAQ
Wat betekent de Europese Green Deal voor de bouwsector?
Wat betekent de Europese Green Deal voor de bouwsector?
Met de Europese Green Deal heeft de EU zich gecommitteerd om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het beheersen en verminderen van de CO₂-uitstoot wordt daarmee een belangrijke factor in de bouwsector, die zich inzet om klimaatgeoptimaliseerde en klimaatneutrale gebouwen aan te bieden.
Waarom is het zo belangrijk om CO₂ te monitoren?
Waarom is het zo belangrijk om CO₂ te monitoren?
De Europese Green Deal streeft naar een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 55% in 2030 en naar klimaatneutraliteit in 2050. De EU-eis voor CO₂-reductie geldt vanaf 2027 voor nieuwbouw met meer dan 2000 m² bruikbare ruimte en vanaf 2030 voor alle nieuwbouw.
Wat is de GWP-waarde?
Wat is de GWP-waarde?
De GWP-waarde kwantificeert het opwarmend vermogen (Global Warming Potential) van een gebouw. De basis voor het bepalen van de GWP-waarde omvat twee soorten CO₂-emissies: Embodied Carbon welke ontstaat gedurende de bouw van een project door de gebruikte materialen en Operational Carbon, die ontstaat tijdens het gebruik van het gebouw, bijvoorbeeld door verwarming of koeling. De GWP-waarde wordt weergegeven als de CO₂e, oftewel het CO₂-equivalent.
Wat is Carbon Control?
Wat is Carbon Control?
Carbon Control maakt de CO₂-uitstoot door de gevels van gebouw beheersbaar. Door gebruik te maken van een modulaire opbouw maakt het gerichte CO₂-reductie mogelijk in alle fasen van de bouw: planning, constructie, gebruik en recycling.