Schüco Sök

...
Bostäder

Hållbar hallandslänga

Den moderna, bohemiska ladan utgör en självklar träffpunkt för familj, släkt och vänner året runt. Hållbarhet sätter sin prägel på huset som fått växa fram med tiden.


Text: Lars Österlind Foto: Jonas Lundberg

Schüco referens
Schüco referens
Den kringbyggda gården ligger mitt bland kohagarna. Den glasade gaveln på loftet ger fin utsikt.

Att inreda ett hem i en byggnad som fungerat som något annat från början är hetaste hett på bostadsmarknaden. Den särskilda atmosfär och känsla som finns i före detta kyrkor, verkstäder eller vindmöllor infinner sig sällan i nybyggnationer. Men hur blir det om man bygger nytt och efterliknar exempelvis en lada? Familjen Haeggblom har lyckats otroligt väl med sin moderna tolkning av en ladugård som korsats med en klassisk hallandslänga.


Mitt bland kohagarna, omgiven av betande kor och stengärdsgårdar, ligger den kringbyggda gården där både tak och väggar är av lärkträ. Byggnaderna saknar takutsprång och stuprör, vilket ger dem ett särpräglat, laduliknande utseende. Att välja omålat trävirke var en självklarhet för familjen eftersom det är ett förnybart material. Det grånande träet är naturligt ytbehandlat med kisel för att hålla längre och ger ett ganska diskret intryck.

– Det var viktigt att huset skulle smälta in i omgivningarna. Vår arkitekt Andreas Friedrich är dansk och danska hus byggs ofta utan takutskjut – en detalj jag absolut ville ha. Vi lade markrännor istället för stuprännor för att inte störa den vackra linjen mellan tak och fasad, förklarar Lotta Haeggblom.


Hållbart och miljövänligt var familjens nyckelord, men också att huset skulle vara varmt, modernt och bohemiskt. Lotta tog tjänstledigt ett år för att projektleda husbyggnationen och djupdök i kunskap kring hur man bygger med hållbara material.

Schüco referens
Ett helt digitaliserat hem. Villan har inte en enda strömbrytare.
Klassiska skjutdörrar från Schüco.

Hållbart och miljövänligt var familjens nyckelord, men också att huset skulle vara varmt, modernt och bohemiskt. Lotta tog tjänstledigt ett år för att projektleda husbyggnationen och djupdök i kunskap kring hur man bygger med hållbara material.

– Jag är genuint intresserad av material, miljö och hållbarhet. Det var jätteviktigt för oss att bygga en modern villa i hållbart material. Vi har också anlitat lokala leverantörer så långt det gått. Jag gick många utbildningar, pinterestade hus och reste runt, knackade dörr och smygfotade hus för att inspireras.

LOTTAS FEM TIPS FÖR ETT HÅLLBART HUSBYGGE:

• Använd obehandlat trä så mycket du kan, till konstruktion, fasad och isolering

• Våga stå på dig för lite okonventionella lösningar

• Läs på mycket, både i branschtidningar och på nätet

• Knacka på om ni ser något ni tycker om

• Använd lokala leverantörer

Schüco referens klassiska skjutdörrar

Den trelängade formationen på Södra Näs, strax söder om Varberg, blev klar 2019 och består av den 21 meter långsmala huvudbyggnaden, kompletterad av ett attefallsannex och ett gästhus där parets vuxna barn, släkt och vänner bor när de kommer på besök. Den envisa västanvinden ligger ständigt på och därför placerades husen så att de skapar en vindskyddad innergård. – Vi umgås mycket på innergården, det är en samlingsplats för oss. Umgås gör man även på bottenplan av hallandslängan i ett enormt rum där både kök och allrum ryms. En social yta för liv och rörelse. Köket är platsbyggt av en lokal leverantör med bänkskivor i gotländsk kalksten som Lotta själv hämtade i Slite. Intill allrummet parets master bedroom och tillhörande badrum.

Schüco referens klassiska skjutdörrar

När det kommer till glaspartierna valdes Karlsson & Dahl, det lokala glasmästeriet. I sovrummet nås naturen via en tröskelfri skjutdörr som livar med betonggolvet. På loftet finns en glasad gavel som ger fin utsikt mot kohagarna.

– Huset ligger otroligt utsatt så därför valde vi Schüco-partier med aluminiumkarmar. Jag tänker att fönstren håller länge.

Det stora skjutdörrspartiet i vardagsrummet ger en fem meter bred öppning mot innergården. Glaspartiet är inskjutet 60 centimeter jämfört med övrig fasad.

– Regnet rinner som ett vattenfall från taket. Det såg jag på ett museum i Japan och blev jätteinspirerad. Det är härligt att se vattnet framför fönsterrutan utan att det rinner på rutan. Jag har fått mycket inspiration från resor, säger Lotta.

Den rätta kulören och strukturen på skjutdörrar och fönsterpartiers karmar valdes mycket noggrant.

– Jag är jättekänslig för nyanser. Det tog tre månader att hitta den rätta mörkgrå RAL-färgen. Jag valde en varm struktur också så att det inte kändes högblankt, det hade inte passat. Jag är otroligt glad att jag lade den tiden på det.

Trots det ganska sparsmakade och enkla utseendet som lärkträet ger, är det här ett toppmodernt digitalt hem där lampor, brandlarm, kameror och bergvärme styrs trådlöst.

– Här finns inte en enda strömbrytare. Vi styr allt med en app från telefonen eller ipaden.

Detta prisbelönta hus – det vann kommunens byggnadspris 2019 – är isolerat med träfiber, som ger ett fint inomhusklimat och är målat invändigt med helt ekologisk färg.

– Huset är gediget byggt. Byggfirman lade ner hela sin själ för att få det här bra. De tre killarna som driver firman var väldigt engagerade, som konstnärer nästan. Det goda samarbetet med alla lokala hantverkare har varit fantastiskt, säger Lotta nöjt.

Stil: Hållbar hallandslänga

Arkitekt: Andreas Friedrich

Fotograf: Jonas Lundberg

Schüco-partner: Karlsson & Dahl Glasmästeri AB

Schücolösningar: Skjutdörrar ASE 80.HI och ASS 70 BE,
fasadsystem FWS 50, fönstersystem AWS 70.HI
och dörrsystem ADS 70.HI

Hållbar hallandslänga
Dashboard
webspecial.m209.close