Schüco Sök
...
Bostäder

Sommarhuset bland trädtopparna

schueco-fenster1
schueco-fenster1

En lång trappa leder upp till huset från gatan. Höjdskillnaden är markant. Huset håller sig för sig själv, undan från de andra äldre husen i kvarteret. Platsanpassat till kulturmiljön och naturen eftersom det underkastar sig platsen. Träden på tomten är kvar och på håll är det svårt att se huset som är målat i en dämpad grågrön färg för att smälta in i miljön.


– Sinnligt och naturnära var mina ledord. Huset ska underordna sig platsen, både marken och växtligheten. Jag är särskilt nöjd med färgsättningen. Inpassningen i skogen är lyckad. Annars gillar jag inte de hus jag har ritat. Jag blir trött på dem – det blir alltid för många kompromisser. Men här passar huset bra in på naturtomten, säger Johan Sundberg, arkitekten som ritat Sommarhus Solviken i Mölle.

Entrén nås via den stora terrassen som sträcker sig längs med två av husets fasader. Uteplatsen vetter ut mot Kattegatt. I horisonten Själlands nordöstra kustlinje. Innanför terrassen en tio meter lång och fem meter bred yta med golvplank i ek. Ett kombinerat kök och vardagsrum med hisnande utsikt, tryggt skyddat av stora glaspartier med smala profiler. Det handlar om 48 mm tjockt treglas med u-värde 0,9 och inbyggd solskyddsfunktion för att reducera värmen. Glasen väger 250 kg styck och sträcker sig ända upp till takets skärning, en utmanande millimeteranpassning för de fyra montörerna från

NA Altanglas som med gedigen kunskap och hantverksmässig erfarenhet installerade glasen för hand.

schueco-fenster1

– Aluminiumprofilerna ger en underhållsfri utsida som smälter in med de andra materialen. Här är Schüco ett bra val med sina tunna, fina profiler och pålitliga system, säger Johan.


Tre skjutdörrspartier längs med hela husets längd ger direkt tillgång till havet, solen, himlen, vindarna och trädens sus. Här uppe bland trädtopparna finner husägarna sinnesro, en tvåbarnsfamilj från Lund.


Innanför vardagsrumsdelen och hjärtväggen, mot berget och bakom platsbyggda garderober i ek, ligger ett master bedroom, två barnrum, badrum och tvättstuga. En enkel planlösning som delar upp huskroppen i en social öppen del och en privat.


Fönstren sitter i alla fyra väderstreck. Samtliga glaspartier och fönster, ytterdörr och tre fönsterdörrar i huset kommer från Schüco och har svartlackerade aluminiumprofiler både på insidan och utsidan. De långsmala fönstren i sovrummen löper från golv till tak och ger ett vilsamt ljusinsläpp och kontakt med det sovande berget på baksidan intill huset.


Det är ett hus med fem fasader eftersom undersidan också syns. En träask ställd på stålben och med fasadskivor i fibercement, fasadpanel i silvergrå furu och plåtdetaljer i zink. Kullabergs spruckna gnejs utgjorde en rejäl utmaning för grundläggningen. Stålpelarna fästes med betong i det kraftigt sluttande berget. Stålställningen som huset vilar på prefabricerades i Staffanstorp och lackades i epoxylack innan den sattes på plats så att huset kunde få sin svävande form på nästan fem meters höjd. Husets upphöjda position förstärker den fantastiska utsikten och distanserar det från vägen nedanför. En plats vikt för kontemplation.

schueco-fenster1

Var: Mölle i nordvästra Skåne
Yta: 100 kvm
Arkitekt: Johan Sundberg
Fotograf: Peo Olsson
Byggnadsår: 2018
Schücolösning: ASS 70.BE, AWS 75.BS.HI+, ADS 70.HI, FWS 50
Schüco Partner: NA Altanglas

Sommarhuset bland trädtopparna
Dashboard
webspecial.m209.close