1. Architects
  2. Magazine
  3. All contributions
  4. Villa Kymmendö
Overview

Villa Kymmendö a world of its own

The Villa Kymmendö property in the Stockholm archipelago is the fulfilment of a big dream for a family of five. The summer house lies in the middle of a private island on a small hilltop, glazed on all sides and surrounded by wind-blasted pine trees, rocks and the sea. It was designed by Jordens Arkitekter. A cantilevered plane makes the building appear to float above the ground.

Project:
Villa Kymmendö/SE
Location:
Kymmendö near Dalarö/SE
Architects:
Jordens Arkitekter
Project management:
Johnny Andersson, Karin Löfgren
Year of construction:
2007–2009
Fabricator:
Öjebyns Glas & Aluminium
Schüco system:
ASS 50l

Two cantilevered planes bring the space together. The terrace faces south east.

After many sketches and a long approval process, the concept that emerged for Villa Kymmendö was a north-south oriented pavilion with a partial basement. Two ten-metre wide cantilevered planes bring together a continuously glazed volume of around 230 square metres of living space. The 36 metre long floor panel also functions as an all-round veranda and terrace with an uninterrupted sea view. Visually separate from the ground, these are accessed via two wide stone steps to the east. The roof, a glued laminated wood construction, is supported on the long sides by seven slimline internal round steel pillars; two further external pillars support the cantilevered terrace roof. Standing around 30 centimetres in front of the load-bearing structure, the glass and aluminium sliding construction (Schüco ASS 50) divides the space. 2.45 metre wide fixed and moveable units alternate with one another. Each pair corresponds to the distance between the pillars, which are concealed from the outside by the frame construction.

Jordens Arkitekter limited their choice of materials to predominantly timber, stone and glass. They used local Gotland sandstone for the fl ooring throughout, as well as for the work surfaces and kitchen units, and for bathroom walls and surfaces. The two pieces of built-in floor-to-ceiling room furniture are made from solid Oregon pine. In the central block there are four bedrooms with alcoves – the beds are on two levels and, like the desk and wardrobes, they are designed as built-in furniture. The bathroom and stairwell on the opposite side form another unit, which opens onto the storage and utility, laundry and hobby room in the basement. Separated by a glass door and partition wall, the parents’ area at the northern end houses a bedroom, walk-in wardrobe and bathroom. Facing south, the approximately 80 square metre living, fireplace and cooking area has an open plan design. With the sliding units, the space can be opened up onto the veranda and terrace. The frames are embedded in the floor and ceiling, guaranteeing the greatest possible transparency. An aluminium angle at the edges of the building completes the construction; from the outside it is visible as a negative corner

Two steps clad in Gotland stone lead to the veranda. Entry to the house is via the 2.45 metre wide aluminium and glass sliding units.

In terms of the conceptual approach, Villa Kymmendö is a marked contrast to the construction method traditionally found in the Stockholm archipelago. Instead of a saddle roof, Jordens Arkitekter opted for a flat roof, and instead of a colourful timber façade they used an architectural style that literally »stands out« from its surroundings. For Johnny Andersson, who managed the project with Karin Löfgren, »the house and nature stand for themselves.« Structurally, the building has a light, floating appearance; detached from the ground, it purposefully does not encroach on the natural environment. At the same time, boundaries are blurred by the glazed façade. Jordens Arkitekter set the actual roof back from view, and covered the fascias with dark sheet metal and the fl oor panel with the light Gotland stone. This juxtaposition of colour is in line with the contrast between the trees and rocks in the surrounding environment.

Villa Kymmendö inevitably invites comparisons with Farnsworth House by Mies van der Rohe. The cantilevered slabs (although not the internal supports), the (fl oor-to-ceiling) room furniture and even the curtains are similar to the famous archetype. At Jordens Arkitekter every connection, every surface and every detail is carefully conceived. Villa Kymmendö has almost no visible installations of additional elements; this, too, the Swedish architectural practice clearly based on the simple language of Farnsworth House.

Text: Katja Pfeiffer

The open-plan kitchen and living area measures around 80 square metres. With the help of the sliding units, it can be extended out towards the terrace.