1. Specifiers
  2. Magazine
  3. All contributions
  4. Glass Envelope for the INSS, Granada/ES
Overview

Glass Envelope for the INSS, Granada/ES

The new office building of the National Institute of Social Security (INSS – Instituto Nacional de la Seguridad Social) is situated in an area of urban development in northern Granada, where a great deal of construction activity is still taking place. With its angular shape which is reminiscent of a boomerang, it almost completely covers the triangular plot. The representative newbuild, which is oriented towards the three surroundings streets, has a fascinating vertical dimension and contributes significantly towards shaping the newly created cityscape.

Project
INSS Granada
Location
Calle Iznalloz, Granada/ES
Client
INSS (Instituto Nacional de la Seguridad Social, Ministerio de Empleo y Seguridad Social, Government of Spain)
Architects
MIZIEN Arquitectura (Ivan Bercedo, Jorge Mestre)
Project management
Jorge Mestre, Ivan Bercedo
Site management
MIZIEN / APPLUS, Jorge Mestre, Ivan Bercedo, Javier Haro

Contractor
UTE Teginser Granadal
Completion
2016
Total area
6 000 m2
Schüco systems
Schüco ALB active, Schüco FW 50+, Schüco AWS 65

A double-layer glass skin envelops the three-storey building. The inner façade with its sound reduction glazing minimises the noise pollution from the three adjacent streets and has low thermal emissivity. The outer layer, made from vertical, active, laminated glass louvre blades from the Schüco ALB system, has green, blue or yellow intermediate layers in some sections, which lend the building its characteristic appearance. According to the position of the sun and the data from a weather station equipped with light and wind sensors, a piece of software automatically controls the exact position of the louvre blades. These optimise the amount of natural light penetrating through, thereby reducing the direct radiation from the relentless sun in southern Spain and the heat load on the inside. Adequate space between the louvre blades nevertheless ensures a good supply of glare-free natural light. The twin-wall façade also has a significant influence on the energy balance of the building, as it helps to lower the operating costs for air conditioning. The upper floor, which projects out by 17 metres to the south, creates free space on the ground floor which is sheltered from the sun and rain. The main entrance to the generous foyer is located here and houses both the waiting zone and service area. Additional office space is located on the upper floor. Depending on the time of day and the weather conditions, the unusual shape and the constantly changing louvre blade façade give the administrative building a different appearance from every angle, thereby injecting life into the district.

Words: Eva Schönbrunner
Photos: Schüco International KG

The underlying second façade layer is only visible when the louvre blades are drawn up.