1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Svenska hus
  4. Långt bortom standard
Tillbaka till meny

Långt bortom standard

Johanna och Stefan Strömquist ville inte låta sig begränsas av standarder när de skulle bygga om sitt hus. Schücos flexibla lösningar blev nyckeln till ett spännande och modernt boende.

Det är en rafflande resa som Stefan och Johanna Strömquist gör tillsammans. Att skapa ett unikt hem tillsammans har utlöst en otyglad skaparglädje hos dem båda, både var för sig och tillsammans. De har lagt många hundra timmar av sin egen tid på att rita husets exteriör och interiör. Ytterligare tusentals timmar har gått åt till att planera, leda och delta i rivning och ombyggnation. För både Stefan och Johanna är arkitektur en stor passion, på gott och ont.

Ljusinsläpp från flera håll ger ett ljust boende året om. Här kombineras glasfasader och skjutdörrar för maximal transparens.
Skjutdörren från köket ger direktkontakt med trädgården och gör det enkelt att flytta middagen utomhus.
Johanna och Stefan är nöjda med renoveringen. Skjutdörrarna ger direktkontakt med trädgården.

– Vi har inte hejdat varandra, snarare triggat och kompletterat våra respektive viljor. Vi sammanfattade våra mål och värderingar i ett dokument inför projektet. Vi ville inte följa normer och standarder utan skapa något speciellt, som är platsbyggt och millimeteranpassat. Nu har vi något som ingen annan har, förklarar Stefan Strömquist.

Stefan och Johanna fastnade direkt för det havsnära området med sina omväxlande bergshöjder och dalsänkor, och såg potentialen i det stora, fyrkantiga huset med högt läge. Den funkisinspirerade villan ligger med fri havsutsikt i Särö, 25 km söder om Göteborg. De tre våningsplanen är förskjutna ovanpå varandra och klättrar upp på en bergsknalle. Huset var i stora delar i originalskick från 1969. Paret ville behålla dess stomme i betong, men sedan göra om huset från grunden.

– Vi började nerifrån, skärmade av i trapphuset och satte igång att bygga om bottenvåningen. Där fanns de mest akuta behoven och vi tyckte det hade en lämplig omfattning på ett första steg i det stora projektet.

Bottenplanet är på totalt 65 kvm och rymmer entré, hall, tvättstuga, garage och förråd. Därefter renoverades det minsta planet, tredje våningen på cirka 35 kvm som innehåller ett master bedroom med badrum ensuite. Den stora utmaningen var emellertid det väldiga mittenplanet med kök, vardagsrum, badrum, kontor, sovrum, gästrum och WC på totalt 170 kvm. Här spelade Schücos lösningar en stor roll. Paret har utnyttjat många olika produkter och system: skjutdörrar, fönster, glasfasader, dörrar och fönsterdörrar.

– Stilen kändes väldigt rätt och den robusta kvalitetskänslan var avgörande. Schücos sortiment är komplett och innebär obegränsade möjligheter till flexibilitet i anpassningarna vad gäller mått och konstruktion, färg och montering.

Husets två övre plan ställdes på pålar. Andra planets golv revs, liksom inner- och ytterväggar. Trästommen byttes till en stålkonstruktion för att bära den nya öppna planlösningen och ge plats åt större glaspartier. De nya väggarna byggdes till stor del uteslutande av glas och glaspartierna sträcker sig nästan runt om hela huskroppen, omkring 25 meter, och ger fri utsikt mot både hav, klippor och trädtoppar.

Att sitta i soffan känns tack vare glasfasaden och den stora skjutdörren nästan som att sitta utomhus.
Det funkisinspirerade huset från 1969 har totalrenoverats till en modern boendedröm.
Ljuset flödar in från alla håll och från köksbordet ser Johanna och Stefan både trädgården på fram- och baksidan av huset.

– Vi ville få in så mycket ljus som möjligt utan att bygga om taket, vilket var en konstruktionsteknisk utmaning. När det nya betonggolvet gjöts hade vi kommit överens om hur fönster- och skjutpartierna skulle sänkas ned och bli integrerade i golvet så att karmarna doldes.

Veckan då alla glaspartier monterades förvandlades huset. Från att ha varit en byggarbetsplats täckt i plast och spånskivor ändrade huset karaktär fullständigt.

– Det momentet i byggprocessen innehöll en fantastisk glädje. Huset fick ett helt nytt uttryck, precis så som vi hade tänkt. Vi är väldigt nöjda med resultatet.

Johanna och Stefans skaparglädje är fortsatt intakt och tur är väl det. Resan fortsätter och det finns en restlista på kvarstående åtgärder som behöver genomföras, exempelvis ett skjutparti från Schüco till takterrassen på plan tre. 

– Fastigheten lämnar mycket utrymme för fortsatta projekt. Vi har en stor tomt och känner oss heller inte helt klara med villan. Vi samlar energi och inspiration för att inte slarva igenom de sista bitarna. Detaljerna är viktiga, säger Stefan.

En ljus entré gör det extra roligt att komma hem.
Plats för återhämtning.
Köksbord med havsutsikt.

Stil: Modern funkis
Här bor: Stefan och Johanna
Var: Särö, 25 km söder om Göteborg
Yta: 270 kvm
Ombyggnadsår: 2013
Schücolösningar: Skjutdörrar ASS 50, öppningsbara fönster AWS 70 BS.HI, ytterdörrar ADS 70.HI, glasfasader FW 50.HI
Tillverkat och monterat av: Schüco Premium Partner Alufront i Göteborg 

Kontakt Alufront