1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Svenska hus
  4. Lågmält manifest med himmelsljus
Tillbaka till meny

Lågmält manifest med himmelsljus

En plats där familjen kan paddla kajak, fiska och komma ikapp vardagen. Friluftslivet lockade när arkitekterna Jacob och Jenny Fröslee Jonsson byggde fritidshus på Flatön i Bohuslän.

Från havet syns huset nästan inte alls, men underifrån, från den väg som leder förbi huset, växer Villa Vy fram ur berget som en modern skulptur. Här har arkitektparet Jacob och Jenny Fröslee Jonsson slagit fast sitt eget manifest, ganska bokstavligen faktiskt för det mesta av jobbet har de gjort själva. Att tomten inte hade någon vanlig väg fram till platsen där huset skulle stå blev en tuff start på byggnationen.

– Från början var det inte tänkt att vi skulle göra allting själva. Men ingen ville ta sig an att bygga huset. Det hade gjorts en grov väg upp, men den var alldeles för brant för en vanlig bil. Vi stod där med en tomt som inte verkade byggbar. Då fick vi helt enkelt bygga själva, säger Jenny.

Paret fick till slut kontakt med en lokal betongfirma som förklarade vad som behövde göras. Jacob byggde själv en stödmur intill berget som infästning till plattan, förberedde den med kanter och isolering, och så drog en vvs-firma rör till avlopp och golvvärme. Därefter kom den lokala betongfirman och gjöt själva plattan.

– Då var det värsta över. Sen skulle vi bara bygga huset ovanpå. Vi startade på sommaren 2012, fick huskroppen tät i februari 2013 och under hösten 2013 kom badrum och kök på plats, förklarar Jenny.

Arkitektparet är väldigt nöjt med att de vågade bygga huset så som dem ville ha det.

Efter ett tiotal aktiva år som arkitekter ville paret bygga något åt sig själva, ett fint och lågmält hus. Utgångspunkten var att bygga ett eget fritidshus där hela familjen, två vuxna och fyra barn, kan vara på sommaren, på lov och helger. Huset har Jenny och Jacob ritat gemensamt.

– Det har varit en intuitiv process, vi har fått fram idéer genom att diskutera oss igenom lösningar. Främsta inspirationen kommer från Sea Ranch i norra Kalifornien – ett konglomerat av mindre, fint ihopfogade byggnader längs en dramatisk kust. Små volymer som gör väldigt lite väsen av sig, säger Jenny. Villa Vy består av en låda på drygt 100 kvm. Inne i lådan finns en askfanerad möbel som hyser alla funktioner: fyra sovrum, badrum och förvaring. Den omgivande lådan ger volym, och i förlängning av den öppna delen finns kök och matrum, allt lätt överblickbart.

– Det var ingen idé att bygga en enkel, liten stuga som vi först tänkt på grund av alla höga krav från kommunen. Så det blev ett året-runt-hus som använder väldigt lite energi, eftersom vi har 300 mm isolering i väggarna och bra fönster. Fönstren förmedlar det livsviktiga ljuset och är en väsentlig del i den arkitektoniska gestaltningen. De stora fönsterpartierna är gjorda i aluminium och är från Schüco.

Den dubbla takhöjden ger köket en öppen, luftig atmosfär.

– Vi använde oss av maxmåttet för floatglas. Schüco var de enda vi kände till som kunde leverera så stora partier. Dessutom borgar de för hög kvalitet och goda isolervärden och vi har varit mycket nöjda med kvaliteten i alla de projekt där vi använt dem tidigare. Vi har liggande och stående fönster i samma rum, liggande mot utsikten i väster, solnedgången och havet, och stående rakt mot norr där vi får himmelsljus. Stora fönster i norr underskattas av många. Det ger ett fantastiskt ljus i en bostad.

Fasaden består av  svartmålad stående träpanel. Falu rödfärg svart ger en matt nyans som med tiden blir silvergrå och alltmer smälter in i den omgivande karga naturens gråtonade färgskala.

– Vi ville inte bygga en vit kaptensvilla som de flesta gör här i Bohuslän. Men vi ville inte heller göra något märkvärdigt hus. Från vägen syns det, och det är svårt att göra något åt, men vi tänkte på hur huset ter sig från havet. Ett svart hus syns inte eftersom berget är högre än huset. Det syns inte heller från andra höjder runt omkring. Vi är väldigt nöjda med att vi vågade bygga huset så som vi ville ha det. Vi har varit konsekventa och inte gjort några kompromisser.

Jacob njuter av utsikten i det rymliga köket.
Jenny och Jacob var noga med att placera huset så att naturtomtens potential togs tillvara, exempelvis för utsiktsplatser.
Den avlånga byggnaden till vänster är en terrass som sträcker sig fram till tomtgränsen och dockar ihop huset med berget. Den bildar också ett halvt tak över uteplatsen.

Stil: Modernistiskt på naturtomt
Här bor: Jacob och Jenny med barnen Julia, Carl, Vera och Nicolai
Var: Flatö, väster om Orust i Bohuslän
Yta: 100 kvm
Byggnadsår: 2012 - 2013
Schücolösning:  Fasadsystem FW 50+ har använts för att bygga de stora fönsterlösningar.