1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Svenska hus
  4. Naturnära fristad
Tillbaka till meny

Naturnära fristad

Havsnära i södra Höllviken ligger villa Ljung. Här blandas villaliv med naturupplevelser.

Höllviken, två mil söder om Malmö, var från början en badort. Strandskogen med höga tallar ger en vilsam karaktär till området där det är nära till strövområden och vackra sandstränder. Rutmönstret av små sommarstugor och grusvägar har genom åren förvandlats till mer regelrätta bostadskvarter med exklusiva året-runt-villor. Husen ligger fortfarande relativt glest eftersom man vill bevara den rofyllda miljön. 

Ett stenkast från havet bor Micke Löwgren med sin hustru och svärmor i ett generationsboende som ger både närhet och avskildhet. Familjens sommarboende revs för nybyggnation 2010-2012 och består nu av fyra enplans huskroppar på en skogstomt. Bostadsbyggnaden är på 130 kvm och omges av tallar, typiskt för platsen. Tre mindre byggnader kompletterar behoven i form av garage, gäststuga samt en keramikverkstad som är under uppförande.

Alla fasader är klädda med sibiriskt lärkträ av olika kvaliteter, från den yttre panelens grovlek, till en fin kvalitet i interiörer och till en ännu bättre finish i möbelsnickerier. Lärkträets utmärkta egenskaper gör att det inte ruttnar som vanligt virke utan grånar med tiden, vilket ger en extra skönhet och starkare materialkänsla.

Vikdörrarna gör det enkelt att flytta ut i trädgården.

– Närheten till naturen är viktig för oss samtidigt som vi ville att huset skulle passa väl in i strandskogen. Innertaket, väggar, garderobsdörrar, allt är gjort i lärk, förutom ytterdörren som avviker i ek. Det känns som en bra lösning, säger Micke Löwgren.

Inför nybyggnationen letade paret efter en arkitekt och gav till slut uppdraget till Johan Sundberg. Då var några idéer klara kring hur huset skulle se ut, andra växte fram i dialog med arkitekten i en process som tog ett år.

– Det skulle vara ett hus byggt för två, minimalt med dekorationer, lättskött och inte en massa onödiga extrautrymmen. Vi har haft många möten och justerat ritningarna bit för bit.

Det L-formade bostadshuset har en öppen planlösning med stort kök, matplats och sittgrupp som avslutas med en murad spisstock i grått tegel med öppen spis åt två håll. På andra sidan spismuren finns en vinterträdgård med vikpartier i två riktningar. Sovrum och badrum är samlade i L-formens fot tillsammans med en mosaikklädd tvättstuga och ett teknikrum. Generösa glaspartier med aluminiumram matchar träets nyanser väl och öppnar huset mot terrassen och trädgården medan väggarna mot vägen och angränsande fastigheter har mindre glaspartier för insynsskydd. Valet av de enkla, beständiga materialen trä och aluminium bidrar till den rofyllda stämningen i huset. 

– Slutresultatet känns väldigt bra. Vi är nöjda både med husets utseende och funktion.

Ljusinsläpp från flera håll.
Köksfönster över diskbänken ger utsikt över trädgården.
Ljusinsläpp från flera håll ger liv åt köket.
Badrumsfönster i aluminium är lättskötta.

Villa Ljung är präglat av de senaste 50 årens dansk-svenska byggnadstradition med öppna rum, ljus och enkelhet. Kontakten med naturen är påfallande.

– Projektets grundläggande idé är att underordna sig platsen och samtidigt bjuda på stämningsrika rum och en äkta materialkänsla. Ägarna ville ha ett hus som är naturanpassat, med mycket glas och en planlösning som ger fin kontakt med platsens karaktär, säger Johan Sundberg, arkitekt.

Alla fönsterpartier, från mindre fönster till stora partier som går från golv till tak, samt vikdörrar och skjutdörrar kommer från Schüco. 

– Schüco är bra när man har egna krav och vill göra platsanpassningar. Här har vi arbetat med ett spektrum från det lilla fönstret till stora skjut- och vikpartier. För mig utgör glaspartierna mellanrum som binder ihop två bärande element.

Vikdörrarna ger känslan av ett uterum.
Placerat bland tallarna ligger villa Ljung.
Vacker, lättskött trädgård.
Alster skapade i keramikverkstaden.

Stil: Återhållet och naturligt
Här bor: Micke och Bitte
Var: Höllviken, 20 km söder om Malmö
Yta: 130 kvm
Byggnadsår: 2012
Schücolösning: Skjutdörrar ASS 70.HI, vikdörrar ASS 70.FD, fönster AWS 75 BS.HI och AWS 75.SI, glasfasad FW 50+
Tillverkat och monterat av: Schüco Premium Partner NA Altanglas i Bromölla

Kontakt NA Altanglas

Arkitekt Johan Sundberg

Johan Sundberg är arkitekten bakom villa Ljung och han har här, precis som i alla sina projekt, noggrant lyssnat in Bitte och Micke för att kunna tillgodose deras behov och önskemål.

– Att skapa god arkitektur är som att väva. Vad behöver beställaren just nu och hur ser deras framtidsdrömmar ut? Vi ska också vara känsliga för platsens förutsättningar och ibland, men inte alltid, byggnadstraditionen. Det är som att blåsa liv i en berättelse att fånga livskraften i så många element som möjligt – att ge en unik upplevelse som inte är helt avslutad. En arkitektur med ständigt nya detaljer att upptäcka. Arkitektur handlar i slutänden om att projektera ljus och rum; den ska vara sinnlig – tätt på naturen och genomlyst av solljus. (ur intervjun ”Allt annat än banalt”)

Kontakt Johan Sundberg

Vikdörrar släpper in den ljumma kvällsluften.
I ett språng är Bitte och Micke ute på altanen.
Vikdörrarna öppnar upp hela väggen.