1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Villa Strandbaden - Funkis med modern twist
Tillbaka till meny

Funkis med modern twist

Det rymliga funkishuset från 1937, ursprungligen uppfört på uppdrag av bagaremästare Hult, har bevarats med både inredning och planritning i originalskick.

En smart om- och tillbyggnad löste många bryderier för fotografen Gerry Johansson och keramikern Ann Jansson.

Egentligen hade Gerry Johansson och Ann Jansson inte något behov av mer plats i sitt rymliga funkishus från 1937 i Strandbaden. Deras två söner är sedan länge vuxna och utflugna. Visserligen jobbar både Gerry och Ann hemifrån, men med en frikostig boyta på 235 kvm plus fullstor källare har det ändå funnits gott om plats att hitta arbetsytor i huset.

– Det är ett väldigt ljust och trivsamt hus. Vi har alltid jobbat hemifrån och har genom åren utnyttjat olika rum som våra arbetsplatser, säger Gerry. Men en 1930-talsvilla som bevarats med både inredning och planritning i originalskick lämnar ändå en del i övrigt att önska för den som vill få det nutida livet att fungera smidigt. Pigkammaren och den lilla tillhörande toaletten kändes omodern, mörk och begränsade dessutom entréutrymmet. 

Köket som behållits med ursprungsinredning, förutom en Agaspis som fått ge vika för en modern dito, hade inte plats för moderna kyl- och frysskåp. Och de två enorma altanerna gav säkert en hänförande utsikt mot Kullaberg en gång i tiden – innan växtlighet och bebyggelse tog över och blockerade sikten. 

– Altanerna var i ganska dåligt skick, vette mot norr, var på 30 kvm och samlade bara en massa löv. Altanerna behövde åtgärdas – eller tas bort, konstaterar Ann.

– Vi hade två små wc och ett badrum, vilket också var sådant som behövde fixas, tillägger Gerry. Förslaget på ombyggnation som arkitektbyrå Chahrour Huhtilainen Arkitektur + Design tog fram löste en mängd ofullständigheter. Huset byggdes om och till, vilket gav 45 kvm extra i två plan. I bottenplan finns ett kombinerat mat- och läsrum med närkontakt till trädgården genom ett stort fönsterparti från Schüco där söderdelen består av en skjutdörr. Rummet har direktkontakt med köket via en hall där nya vitvaror är elegant gömda i väggen. Pigkammaren har gett plats åt ett rymligt, helkaklat badrum med dusch, och samtidigt har hallen utökats och blivit mer välkomnande.

– Det är perfekt. Det löste köket och badrummet, pigkammare med litet wc är borta. Och vi behövde inte åtgärda altanerna, säger Gerry. På ovanvåningen skapades ett nytt arbetsrum med väl tilltagna ljusinsläpp från två väderstreck. De ursprungliga altanerna har ersatts med mindre balkonger, en åt väster och en lite större åt öster. Både den västra och den östra väggen består av Schücos fönster- och skjutdörrspartier som går från golv till tak. 

– Vi behövde inte utrymmet, men det blev ett mycket bättre hus. Skjutdörrarna fungerar jättebra, är stabila, lätta att hantera och håller tätt. De här två rummen har det bästa inomhusklimatet, säger Ann.


Stil: funkis med modern twist
Här bor: fotograf Gerry Johansson och keramiker Ann Jansson  
Var: Strandbaden, 25 km norr om Helsingborg
Arkitekt: Chahrour Huhtilainen A+D
YTA: 270 kvm
Byggnadsår: 2013
Schücolösning: skjutdörrar ASS 50 och fönster AWS 70.HI