1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Bostäder
Tillbaka till meny

Schücohuset på Hästholmen

”Jag ville ha ett Schücohus. Jag har arbetat mycket utomlands och alltid gillat Schücokänslan på hotellen.”

Här stod en sommarstuga i många år och tanken var att så småningom bygga något helt nytt. Ett underhållsfritt hus som gör livet enkelt. Hans Schumacher ritade grunden till sitt nya hus för över 15 år sedan. Redan då visste han precis vad han vill ha, ett Schücohus. Intresset för form och färg är stort och han beskriver sig själv som en designnörd. Under sina många resor världen över har han ofta kommit i kontakt med Schücos produkter på bland annat de hotell där han har bott. Han beskriver formspråket som brutalt. Den industriella känslan och kvaliteten tilltalande. Därför stod det tidigt klart att det var ett Schücohus Hans ville bygga.

”Schücoboom. Kassaskåpssäkert. Industriellt!”, Hans Schumacher om stilen han valde till drömhuset



Hans Schumacher - lycklig ägare av villa Hästholmen

Redan tidigt i tankeprocessen kom Hans Schumacher i kontakt med Schüco Premium Partner Karlsson & Dahl. Förtroende uppstod men det skulle ta tid innan beställningen lades, entreprenören Hans anlitade sökte billigare alternativ. Hans stod dock på sig, entreprenören skulle följa kravspecifikationen.

Hans har själv ritat huset med utgångspunkt i Schücos formspråk och den fantastiska utsikten. Redan vid entrédörren möter blicken över havet som är genomgående i hela huset. Från fönstret över köksbänken till soffan i vardagsrummet och bastun i bortre änden av huset kan paret Schumacher följa vågornas rörelser och njuta av den vidsträckta himlen.

Byggunderlagen togs fram med hjälp av en arkitekt och Hans tog ledigt från jobbet ett helt år för att driva projektet. Tillsammans med Martin från Karlsson & Dahl åkte han runt och tittade på olika referensprojekt och följde till och med Martin hem för att se på hans hus. Det var viktigt att hitta rätt Schücosystem för just den här husdrömmen och det tuffa klimatet på Västkusten.

För Hans var valet av kulör väldigt viktig, valet föll på mörkgrå sablé 360

Att det skulle vara tröskelfritt med livande golv var självklart, likaså att solskyddet skulle vara snyggt integrerat. Valet föll på solskyddsglas som minskar värmeinstrålningen och reducerar värmen med upp till 40%. En fjärrstyrd markislösning över altanen skänker skugga soliga dagar.  Hans snubblade över det österrikiska pergolasystemet med inbyggd stupränna under en av sina många researchtimmar. Systemet ytbehandlades i en kulör som matchar glaslösningarna i mörkgrå sablé 360. Ett mycket medvetet färgval för att få Schücopartierna att framträda. Istället för vit insida valde Hans samma mörkgrå kulör även invändigt för att få fram Schücokänslan.

Mycket omsorg har lagts på detaljerna vilket märks inte minst i de väl utförda plåtarbetena, även de i matchande kulör. Hans är också väldigt förtjust i betong som gifter sig väl med aluminium. De gjutna betongväggarna är av specialgjord betong från Ulricehamns betongfabrik och innehåller ett särskilt färgpigment som gör att det aldrig kommer att behöva målas om. 

Läget vid havet är fantastiskt. Det tuffa klimatet på västkusten ställer dock stora krav på material och byggmetoder. På Karlsson & Dahls inrådan lades stor vikt vid dränaget då det tidvis kan samlas mycket dagvatten vid regn och blåst. Hans är så nöjd att han helst vill flytta til huset på Hästholmen permanent. "Jag är jätte nöjd. Det blev precis som jag hade tänkt mig."

Stil: Deltidsboende
Här bor: Elisabeth & Hans Schumacher, utflugna barn
Byggnadsår: ​Inflyttning 23 december 2017
Schücolösning: Skjutdörrar ASS 70.BE, fasad FW 50+, AWS 70.HI, entrédörr samt altandörr ADS 70