1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Guldkusten Piteå
Tillbaka till meny

Guldkusten Piteå

På en brant sluttande tomt med utsikt över Yttre fjärden har en familj om två vuxna och två barn förverkligat sin boendedröm med hjälp av stora glaspartier från golv till tak som fullkomligen raderar ut gränsen mellan ute och inne. 

I en brant sluttande tomt på Guldkusten, cirka en mil från centrala Piteå, har en familj om två vuxna och två barn slagit ner sina bopålar. Med hjälp av Renetta Gkiafi på Arkitekthuset Monarken i Luleå har de förverkligat sin boendedröm mer eller mindre direkt på strandlinjen och tagit vara på tomtens nivåskillnader för att skapa fantastiska utblickar över den vackra Yttre fjärden (Pite älv) och den unika naturen i området.

Stora glaspartier från golv till tak fullkomligen raderar ut gränsen mellan ute och inne. Skjutdörrar gör det enkelt att flytta utomhus så snart vädret tillåter. Glasfasader och fönster i olika format maximerar ljusintaget som om vintern kommer från den gnistrande snön och månskenets ljus i polarnatten och om sommaren från midnattssolen som färgar himmel och jord i röd-gula nyanser. Kontakten med naturen är genomgående för hela huset, så även de gedigna materialvalen som ger ett hållbart och underfritt boende.  


Renetta har konstruerat huset så att två smala huskroppar möts i en central hög volym i 90 graders vinkel mot väst. Den centrala volymen innehåller entréhallen och trappan till gästlägenheten en våning upp. Från hallen har familjen också  direkt åtkomst till garaget. Den stora hallen ger en tydlig känsla av generös planlösning som utvecklar sig runt det centrala pool-däcket med naturkontakt i alla riktningar.

Dagzon: en öppen planlösning, vardagsrum-matplats-kök, skapar utblickar mot Yttre fjärden och nyttjar kvällssolen maximalt. Stora och höga glaspartier med skjutbara delar öppnar upp fasaden längs dagzonen och gränsen mellan inne och ute flyter ihop.

Nattzon: den privata zonen inkluderar familjens sov- och våtrum och består av en lång och nästan transparent korridor som filtrerar ljuset och ger indirekt och rikligt ljusinsläpp till sovrummen. Korridoren skapar ett gemensamt rum med direkt tillgång till trädäcket och poolen.  

Familjen fick precis det de önskade. Ett boende som bjuder in till sällskap men ger även utrymme för enskildhet. En retreat som laddar batterierna och ger energi att leva ett aktivt liv.  

Stil:Boende som raserar gränsen mellan ute och inne
Här bor: Familj om två vuxna, två barn
Var: Guldkusten cirka 10 km utanför Piteå
Arkitekt: Renetta Gkiafi, Arkitekthuset Monarken i Piteå
Byggnadsår: 2015-2016
Schücolösning: skjutdörrar ASS 70.HI, fönster AWS 75.HI fasta och öppningsbara samt glasfasader FWS 50+