1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Hemma hos arkitekten
Tillbaka till meny

Hemma hos arkitekten

Ett hus ska präglas av sin omgivning. Så resonerar arkitekten AnnCharlott Castler som inspirerats av hav, skog och sten när hon ritade sitt och makens hus i Vilshärad, en mil norr om Halmstad.

Det antracitgrå stenhuset sluter sig mot gatan och öppnar upp sig mot naturen, mot den fyra km långa sandstranden med mjuka sanddyner, och dess bakomliggande vindpinade tallar och mosstäckta björkar, som ingår i Haverdals vackra naturreservat. En liten grind på baksidan av huset leder direkt in i naturreservatets södra del och vindlande stigar.

– Här hämtar jag kraft varje dag, både när jag promenerar med hunden och när jag löptränar, säger AnnCharlott Castler. 

Arkitekter kritiseras ibland för att rita supermoderna villor åt andra, när de själva ofta föredrar att bo i sekelgamla hus. För AnnCharlott, erfaren arkitekt och delägare på Fredblads Arkitekter, uppenbarade sig chansen att bryta mot detta när granntomten till familjens sommarhus blev till salu. 

– Det var inte planerat och lite tidigt för oss, men är ett tillfälle som aldrig kommer igen så vi köpte tomten. Vi har haft sommarhus här i Vilshärad sedan 1990. Vi bodde här fyra månader om året, från maj till september, och tänkte göra om huset när barnen flyttat hemifrån.

Huset sluter sig mot gatan.

När AnnCharlott tar sig an ett nytt husprojekt är det platsen som huset ska ligga på som utgör utgångspunkten.

– Jag är nyfiken på platsen och även de människor som ska använda huset. Det är viktigt att det blir rätt för dem. Och så är det alltid en samverkan med den byggare man har. 

Huset domineras av ett stort allrum med en imponerande takhöjd på upp till sex meter. Rummet rymmer vardagsrum, kök, matsal och musikrum. AnnCharlott antyder att det var drömmarna om att få inreda en lada som förverkligats. I förlängningen av entrén leder en glastrappa upp till en mindre övervåning och den stora terrassen med utsikt över havet och skogen. Trappans steg tycks sväva i luften.

– Glastrappan är lätt genomskinlig och känns mer som en skulptur än en trappa.

 Processen att bygga det egna huset i det lilla halländska kustsamhället Vilshärad började för AnnCharlotts del med att välja material. Nyckelorden var enkelhet, att hålla sig till få material och att hämta inspiration från naturen.

Skulptural glastrappa.

– Under några månader samlade jag på material som jag tycker om. Materialen fick lära känna varandra, och jag bytte ut material efterhand. Först var jag inne på att ha ett betonggolv och att det skulle bli ett trähus. Min pappas klokskap gjorde att valet föll på ett tegelhus.

Från naturliga material såsom havet, skogen, sten och glas som bas växte färgskalan fram stegvis, först en brun grundton och så en gråskala. Golven i husets samtliga rum består av en ljusgrå italiensk granitkeramik, Cemento Urbino. Det antracitgrå handslagna teglet Kolumba är från anrika Petersen Tegl och används både exteriört och som fondvägg i allrummet.

– Fogen spelar stor roll. Vi valde mörk fog för att väggen skulle kännas som ett helt murverk. Utstickande stenar bildar relief, en av våra gäster tyckte att det såg ut som en klättervägg.

Väggen ger en rustik känsla tillsammans med de grova stående vitmålade vägg- och takbrädorna. Råsponten har olika bredd och är satta med en liten distans, vilket både ger en spännande mönsterbild och en fin ljudmiljö. Kontrasten är stor till den  strama köksinredningen från Bulthaupt med luckor i svart ek och blank glaskeramikvägg.

Glas- och fönsterpartier

Alla glas- och fönsterpartier är från Schüco. Det finns vikpartier, skjutpartier, fönster och fönsterdörrar i den 220 kvm stora bostaden.

– För mig är det en kvalitetslösning, jag har föreslagit Schüco jättemånga gånger, bland annat till ett 16-våningshus i Halmstad och även till villor i havsbandet. Det är ett så utsatt läge här, så Schüco är ett väldigt tryggt val. Det är så gediget.

AnnCharlott pekar på de stora vikpartierna som kan öppnas mot pool och trädgård, och som försvinner in i väggarna när de viks. Det väl tilltagna uterummet suddar ut gränsen mellan ute och inne. Här går det att sitta en kulen höstkväll likaväl som på en varm sommardag. Uterummet är riktat mot syd och väst för att möta naturen och behålla solljuset så länge som möjligt. Stora glaspartier avgränsar uterummet gentemot allrummet om så önskas. På många områden är skillnaden till parets gamla fyravåningshus med många rum i Halmstad paradoxal. Villan i Vilshärad står för ett behagligt boende. Inte minst Schücopartierna gör boendet bekvämt. Även trädgården är skapad för att vara lättskött och underhållsfri.

– Huset är byggt för mig och min man. Det är utformat så som vi är som människor. Vi är mycket för att vara ute i naturen, tycker om vackra saker och vi gillar att umgås.

Stil: Med ansiktet mot naturen
Här bor: AnnCharlott och Harald Castler
Var: Vilshärad, tio km norr om Halmstad
Yta: 220 kvm
Byggnadsår: 2011
Schücolösning: Skjutdörrar ASS 50, fasta fönster AWS 75.SI, öppningsbara fönster och altandörr AWS 75 BC.HI, glastak FW 50+T
Tillverkat och monterat av: Schüco Premium Partner Berlings Glas i Halmstad

Kontakt Berlings Glas