1. Privatkunder
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Ljus och rymd
Tillbaka till meny

Ljus och rymd

Att ta hjälp av ljuset kan förändra intrycket totalt och får en liten yta att kännas mycket större. I en bostadsrätt på 68 kvm släpper Johan Lindstén in magiskt ljus med ett glasparti från golv till tak.

Bostadshusen på Henriksdalsberget i Nacka ritades av arkitekterna Erik och Tore Ahlsén och byggdes i slutet på 1960-talet. Området ligger nära Södermalm, Sjöstaden och Sickla. Här bor frilansande designern Johan Lindstén med sin sambo och två barn i en trerumslägenhet på 68 kvm. Eftersom husen är byggda uppe på berget är utsikten svårslagen.

– Läget är helt fantastiskt med en soldränkt balkong i söderläge med maximalt ljusinsläpp och norrut en panoramavy över Stockholms inlopp med sagolika solnedgångar. När vi fick vårt första barn insåg vi att Södermalm inte var rätt för oss. I Henriksdal har vi staden ett stenkast ifrån oss och med en bilfri innergård som är större än Kungsträdgården – en idyll för småbarnsföräldrar.

När paret renoverade sin bostadsrätt drog de sig inte för att göra stora förändringar för att maximera boendet. Paret ändrade planlösning, tog bort bärande väggar och öppnade upp för nya rum. Ljus och rymd var nyckelorden för ombyggnationen.

Balkongen var en viktig kugge i helhetsintrycket de ville få fram. På balkongen monterades Schücos fönsterparti som sträcker sig från golv till tak och vägg till vägg.

Före renoveringen

– Med detta glasparti får vi känslan av att komma närmare naturen och himlen. Vi får ett magiskt ljusinsläpp i hela lägenheten och en känsla av mer utrymme och volym. Lägenheten upplevs större då vi använder balkongen som en del av bostaden och genom att sätta in glaspartiet hade vi plötsligt ökat boendeytan med fem, sex kvadratmeter. Paret blev rekommenderade Schüco av en arkitekt men det var kvalitetskänslan som fällde avgörandet för vilken fönsterleverantör det skulle bli.

– Inför valet av märke var vi öppna för flera alternativ, men just känslan i handtaget vid öppning och stängning fick oss att välja Schüco.

Stil: Skandinaviskt och ljust
Här bor: Johan och Pernilla med barnen
Var: Henriksdal, Nacka
Yta: 68 kvm
Byggnadsår: 1970
Ombyggnadsår: 2014
Schücolösning: Skjutdörr ASS 50