1. Arkitekter

Malmöhattan tog Wingårdhs till Tyskland

Lekfull tävling och spännande arkitektur

När Wingårds arkitektkontor i Malmö gav sig in i pepparkaksvärlden förra julen förvandlade de sitt kontor till en hel liten tomteverkstad. Kontorets nya 3D-skrivare gick varm och skar till fantasifulla former och mönster på pepparkasfasaderna och en hel liten stad med höghus, gator och torg skapades. 

Bidraget tog Maria, Beatrice, Fayer och Linn till Tyskland för en tre dagars resa med ett program de varit med och bestämt. Ett program där Schwebebahn i Wuppertal kombinerades med klättring i Tomás Saracenos installation "in orbit" på berömda K21. Där en guidad rundtur i Düsseldorfs arkitekturmecka Medienhafen inleddes med lunch på "den arga kinesen" och avslutades med besök i Tysklands högsta TV-torn.

 

Monorail, svävande konst och berömd arkitektur

På Fayers önskelista över projekt att besöka stod "Schwebebahn" i Wuppertal högst. En monorail över floden Wupper som började byggas redan år 1897, stod färdig 1901 och har transporterat stadsborna sedan dess. Banan är vida berömd, inte bara för att på sin tid ha varit ett underverk av ingenjörskonst. Här har den industriella utvecklingen tagit fart, elefanter trillat ur och berömdheter transporterats.

En annan höjdpunkt var Tomás Saracenos installation "in orbit" på konstmuseet K21. Transparenta stålnät med enorma ballonger svajar i tre nivåer i ett 2500 kvadratmeter stort nätverk med upp till 25 meters höjd inbjuder besökare att överkomma eventuella höjdrädslor och uppleva nya landskap i ett virrvarr av känslor.

I hjärtat av Medienhafen i Düsseldorf ligger ett av Schücos showroom. Detta blev utgångspunkten för en guidad tur området som har förvandlats från industrihamn till arkitekturmecka. Stornamn som Jo Coenen, Frank O. Gehry, David Chipperfield, Fumihiko Maki m.fl. har gjort avtryck här.


Bli nästa vinnare

Vi behöver alla leka ibland för att få nya infallsvinklar, stärka sammanhållningen och koppla av från en krävande arbetsdag. Men det finns en mening även i lek med pepparkaksdeg. Lek på jobbet ökar din kreativitet och du som arkitekt är extremt viktig. Det är du som formar våra livsmiljöer och därför är det extra viktigt att du gör det med glädje. 

Sammankalla kollegorna till en skön kväll och låt fantasin flöda. Skicka in bilder på bidraget till Melinda Lemke senast den 20 december.