1. Arkitekter

Glaspartier säkrade vinsten

E.L.E. ARKITEKTER kammade hem första vinsten

Julen 2015 bjöd Schüco för första gången in arkitekter runt om i Sverige att delta i en pepparkakshustävling. Hannah, Sebastian och Fredrika tog oss på orden och skapade julemüs på e.l.e. arkitekters kontor. När tävlingstiden löpt ut stod de som de första vinnarna. 

Huset de skapade bestod av en huvudbyggnad med stora glaspartier samt en komplementstuga. Ett pepparkakshus med attitüd, helt enligt Schücos önskemål.

E.l.e. arkitekter valde att möta våren i Tyskland och kvitterade ut vinsten i maj då vinnarna flögs till Düsseldorf med ett digert tredagarsprogram som de själva varit med och bestämt framför sig. Glädjande nog valde e.l.e arkitekter att bjuda med övrig personalstyrka från kontoret. Därmed fick samtliga ta del av vinnarnas välfyllda program och upplevelser. Vistelsen inleddes på huvudkontoret med besök i Schücos showroom och presentation av testcentrat, som för övrigt är ett av världens största, privatägda testcenter. 

Showroom Schüco Bielefeld

Showroomet visar de allra senaste produkterna och innovationerna och ger en fingervisning om vart branschen är på väg och vilka möjligheter det finns att bygga för framtiden. ”Det var oerhört spännande att få se detta high end sortiment och få de olika egenskaperna presenterade för sig. Man fick bättre förståelse för vad de olika bestämmelserna för standard inom lufttäthet, regntäthet, med mera faktiskt innebär” säger Nina Kiiskinen hos e.l.e arkitekter. ”Vissa lösningar känns helt naturliga på pappret, men när man ser dem i verkligheten ökar både förståelsen och intresset.

Man ser nya tänkbara lösningar. Exempelvis ett glasdörrsparti som möts i ett hörn, utan pelare. Eller att man kan blanda olika bredd på karmarna, med tjockare i ytterkarmarna och tunnare spröjs på innerdelarna”, fortsatte Nina. Denna lösning är det dessutom enbart Schüco som erbjuder på världsmarknaden.

Medienhafen

De tyska Schücokollegorna var nyfikna på att träffa den svenska delegationen pepparkakshuskonstruktörer och ställde upp mangrant. Representanter från företagsledningen hälsade välkommen. Utbildaren Rolf Ritzler avsatte en hel dag. Guider både i Bielefeld och Düsseldorf tog sig tid att visa de svenska gästerna guldkornen i regionen. E.le. arkitekter hade önskat sig att besöka bl.a. Sparrenburg, ritat av Max Dudler, i Bielefeld samt besök i de nybyggda universitetsområdena i Düsseldorf.

De fick också äran att vara de första besökarna i Schücos nya filial i Düsseldorf som officiellt invigs först om en månad. Där ledsagades gruppen bland annat av Christian Benkelberg, Stefanie Siemon och Ingo Diehl, rådgivare inom fasadteknik, som bjöd på spetskunskap gällande Schücos produktportfölj men framför allt presenterade den nya Medienhafen med en rad spektakulära byggnader. För att få en överblick över det nybyggda området inleddes den guidade turen med ett besök i Europas högsta TV-torn som också gav en milsvid utsikt över floden Rhen det Nordrhen-Västfalska landskapet.

Trevlig umgänge

Kvällarna tillbringades i sann tysk anda på brygghus. Med både nationaldryck och inhemska maträtter. Programmet gav även utrymme för egna punkter och vinnarna gavs möjlighet att utforska Düsseldorf, en konststad med omfattande konstsamlingar och museer, lyxig shopping i nobla butiker och med en gammal stadsdel känd för sina ölstugor. ”Den stora behållningen av resan var dock besöket hos Schüco i Bielefeld. Den kunskap som visas där genom såväl personal som de välutvecklade produkterna, öppnade för nya idéer”, sa Nina Kiiskinen.

Nu ser vi på Schüco fram emot nästa resa tillsammans med dig. Låt kreativiteten flöda! Har du frågor är du hjärtligt välkommen att kontakta Melinda Lemke på tel. 08-4442 76 18 eller mlemke@schueco.com