1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Nyheter
  4. Vikten av solskydd
Tillbaka till meny

Vikten av solskydd och ljusstyrning

Planera in rätt solskydd redan i projekteringsstadiet och du kan integrera lösningarna snyggt i fasaden. Det är väl investerad tid att leta efter solskydd som passar just din byggnad, du slipper efterhandskonstruktioner som oftast blir både dyra och frångår den arkitektoniska grundidén.

Solskydd behöver inte vara tråkiga eller störa utsikten. Lek med former, färger och storlekar och de adderar både nya funktioner och arkitektoniska värden. Förutom att optimera dagsljusinsläppet, minska värmeinstrålningen och skydda mot bländning bidrar solskydd även till att minska behovet av energikrävande kylning. Ett vanligt misstag är att inte planera detaljerna tidigt nog i byggprocessen vilket många gånger leder till att lösningar stressas fram med minimal budget i efterhand, ofta när byggnaden redan är inflyttad. Idag finns det många smarta, snygga och användarvänliga lösningar som passar de allra flesta hustyper. Det är också enkelt att designa sin egen lösning.

Besök vår webbspecial om solskydd här

Begreppet solskydd är något missvisande eftersom det gärna uppfattas som om det endast handlar om skydd mot solens negativa inverkan. Solen har dock även många positiva effekter vilka till och med är rent avgörande för vårt välbefinnande. Det talas allt mer om vikten av ”Sustainable Summer Comfort”, det vill säga kopplingen mellan hållbar energianvändning och ett sunt inomhusklimat med rätt dagsljustillförsel, behaglig temperatur och god luftkvalitet som får oss att må bra. Som bekant påverkar mängden solljus och ljusets kvalitet inlärning och prestationsförmåga, styr dygnsrytm och vakenhetshormoner samt halterna av D-vitamin i kroppen. Medvetenheten om ljusets positiva effekter har ökat och idag bygger vi stora glasytor av både hälsoskäl och för att de tillför estetiska värden. Kanske är det dags att byta ut begreppet solskydd mot ljusstyrning för att klargöra komplexiteten i att balansera de positiva och negativa effekterna. Intelligent styrning säkerställer att hälsa inte skapas på bekostnad av ökad energiförbrukning för komfortkylning. Vi vill kunna njuta av solen och utsikten i ett behagligt inomhusklimat utan att förbruka våra resurser eller stänga in oss i mörklagda rum.

SolskyddslamellerEnligt Marie-Claude Dubois, kanadensisk dagsljusforskare vid Lunds Universitet och miljöspecialist på White Arkitekter, behöver vi direkt solljus minst 10-15 minuter tre gånger i veckan för att vi ska få i oss tillräckligt med D-vitamin.

Läs mer om det hälsobringrande dagsljuset

Schüco erbjuder ett brett sortiment av fasta och rörliga, utanpåliggande eller inbyggda solskyddslösningar för alla typer av fastigheter. Du bestämmer själv storlek, färg och form. Produkterna tillverkas av aluminium som kräver minimalt underhåll och klarar tuffa väderförhållanden även på hög höjd. 

Schüco solskyddslameller ALB
Solskyddslamellerna ALB (Aluminium Louvre Blades) erbjuder effektiv skuggning utan att inverka nämnvärt på utsikten. Systemet erbjuder stora designmöjligheter med lameller som integreras direkt i fasaden och blir till en del av formgivningen. Du väljer mellan fasta och rörliga lamellblad i önskad storlek som styrs manuellt eller automatiskt och ytbehandlas i önskad kulör för att passa fasadens färgspråk.

Schüco skjutbara solskyddsluckor ALB
De skjutbara solskyddsluckorna ALB passar utmärkt för fönster och fasader i såväl bostäder som kommersiella projekt.  Systemet kan drivas elektriskt eller manuellt och monteras på en- eller flera spår med en- eller multipla luckor. 

Solskyddslameller ALB

Schüco solskyddspersienn CTB
Schüco solskyddspersienn CTB (Concealed Toughened Blind) erbjuder hög transparens och klarar vindlaster upp till 30 m/s. Persiennen kan integreras helt i fasaden eller monteras direkt på fönstret beroende på önskad design och komfort.

Systemet har belönats med designpriset Red Dot Award i kategorin produktdesign och erbjuder tidlös modern design.

Schüco solskyddspersienn CCB
Schüco solskyddspersienn CCB (Concealed Composite Blind) är en mellanglaspersienn särskilt konstruerad för fönstersystemet AWS 120 CC.SI. Lösningen erbjuder skuggning med bibehållen utsikt. Persiennen ligger skyddad mellan glasen och står därmed emot yttre påverkan så som höga vindlaster och slagregn.

Solskyddsluckor ALB
Persienner CTB
Infästning persienner CTB

Aktiva solskyddsglas
En nyhet på marknaden för solskydd är aktiva solskyddsglas. De innovativa Schüco SageGlass-glasen® från Saint-Gobain är baserade på ett dynamiskt tintat glas för fönster och fasader. Lösningen ligger i de elektrokroma glasen som reagerar och aktiveras automatiskt vid solljus vilket ger en optimal, anpassad skuggning. Glasen kan mörkas eller ljusas upp automatiskt och helt ljudlöst beroende på automatiskt förinställda krav eller manuellt via en knapp eller app. Finns i flera kulörer.

Bländskydd på insidan
Ett bländskydd som placeras på insidan erbjuder skuggning, avskärmning samt insynsskydd och går även att kombinera med andra typer av lösningar för ett mer omfattande skydd. Den nya Intergralmaster installeras nästintill osynligt i fönstret då sidostyrningen redan finns integrerad i glaslisten i Schücos fönstersystem AWS (Aluminium Window System). Även detta system är opåverkat av väderförhållanden och erbjuder låga underhållskostnader tack vare att lösningen sitter lättåtkomlig på insidan av fönstret.

Läs mer om Schücos solskyddslösningar här eller kontakta oss för personlig rådgivning, vi ser fram emot att få berätta mer!

Bländskydd Integralmaster
Bländskydd Integralmaster
Solskyddsglas SageGlass