1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Nyheter
  4. Framgångssagan Öjebyns Glas & Aluminium
Tillbaka till meny

Framgångssagan Öjebyns Glas & Aluminium

Det här är historien om det lilla glasmästeriet som vuxit till att bli en av Schüco Sveriges främsta samarbetspartner. En modern framgångssaga som startade i en gammal brandstation med jordgolv. Följ med 53 meter upp i luften i Piteå där Svante Björk delar med sig av hemligheter.

Resan till Öjebyns Glas & Aluminium

En solig onsdag landar fotografen och jag på Luleå flygplats för fortsatt resa till Piteå, det nya Gnosjö i fotbolls-, skidskytte och talangfeber. Närmare bestämt ska vi till Öjebyn och Öjebyns Glas & Aluminium för att göra ett reportage om en modern framgångssaga. Om ett litet glasmästeri som vuxit till att bli en av Schüco Sveriges främsta samarbetspartner.

Redan på flygplatsen möts vi av stora glasfasader vi känner igen, Schücofasader tillverkade och monterade av Öjebyns Glas & Aluminium. Utanför står Svante Björk, VD:n och ägaren, redo att visa oss sitt Luleå och Piteå. Vi startar resan med att be Svante berätta lite om Öjebyns Glas fantastiska utveckling. Vi vet sedan tidigare att företaget har gjort en stor satsning och investerat i avancerad maskinutrustning, men det måste finnas en enorm kreativitet och framåtanda i företaget också?

 – "Intresset för våra produkter och kompetens ökar stadigt. Och då gäller det att våga lite, och tänka långsiktigt. Den ökade efterfrågan gäller till stor del Schücos profiler. Tack vare vår nya maskinutrustning, som kan bearbeta profilerna på ett nytt sätt, kan vi nu förse kunder med glaspartier utifrån alla tänkbara önskemål och storlekar, både vad gäller skjut- och vikdörrar och stora fönster. Visst var det ett stort beslut att investera i ny utrustning. Men det var en förutsättning för att kunna möta framtidens krav på snabba och måttbeställda leveranser," menar Svante.


Vi tar det från början

Med 10 000 kronor på fickan startade Svantes far, Jan Björk, 1972 företaget i en gammal brandstation med jordgolv. Ett antal flyttar senare köpte företaget för cirka 10 år sedan en gammal byggvaruhandel på Hammarvägen i Öjebyn som i takt med den expanderande verksamheten har byggts ut i omgångar.

1998 gick Svante av en slump in i Schücos monter på Nordbygg då han var intresserat att eventuellt börja tillverka lite skjutdörrar. En tursam slump skulle det visa sig. För både Schüco och Öjebyns Glas & Aluminium. 

- "Det har hänt otroligt mycket sedan bolaget startade med Schüco 1998", säger Svante. "Vi började med att köpa en begagnad kap och anställa en kille." Snart började förfrågningar på alla möjliga jobb att trilla in och företaget insåg att det här var något man verkligen ville satsa på. Idag arbetar över 30 personer uteslutande med att tillverka Schücopartier. 

- "Schüco har varit lyftet för Öjebyns Glas & Aluminium. (...) Det är ett starkt varumärke, speciellt när du jobbar mot privatsegmentet. Privatpersoner vet vad Schüco är idag, det visste de inte för 10 år sedan. (...) Vi har gjort fantastiskt mycket jobb runt om i Sverige, framförallt i Norrbotten. Vi är med och krigar på allt i stort sett, även prismässigt.”


Snabb tillverkning hemligheten

Öjebyns Glas räds varken ny teknik eller nya tankebanor och har arbetat mycket med att effektivisera verksamheten genom att se över hur de arbetar i produktionen. 

”Vi har haft för mycket folk som har stått vid fasta positioner. Vi måste tänka om.” Beslutet att köpa Schücos HS 100 gick väldigt fort när de väl insåg möjligheterna. ”Det känns som att framtiden ligger där. Vi måste bli effektivare, vi måste bli snabbare. Jag tror att det är det som hemligheten.”, säger Svante. 

Förutom i flertalet maskiner har företaget också satsat på utbildning och digitala verktyg i såväl produktionen som på den administrativa sidan. Automatisering står högt på agendan och genom att tillverka allt större serier blir produktionen både rationellare och kostnadseffektivare. 

 

Projektet med stort P - Kust hotell

En av höjdpunkterna i företagets karriär kom i samband med att Skoog Fastigheter bestämde sig för att bygga ett fyrstjärnigt designhotell mitt i Piteå. En kaxig uppstickare med fläkt av New York.

Kristina Skoog, ägare till hotellet, var mån om att handla lokalt och hade klara visioner om vad hon ville ha. Svante drar lite på de norrländska smilbanden när hotellet kommer på tal. Det märks att han är stolt över att ha bidragit till landmärket som sätter Piteå på trendkartan.

"Vi blev tillfrågade tidigt i projektet om vi kunde åta oss fasadbeklädnaden, men vi tackade nej. Vi hade inte någon erfarenhet av liknande projekt. Men Kristina låg på och till slut gav vi det en ärlig chans och bestämde oss för att åtminstone titta på ritningarna."

Och tur var väl det. Nu sitter Svante och jag 53 meter upp i luften på 16:e våningen på skybarens uteterrass och solar oss i glansen av de eloxerade profilerna som skimrar i solskenet. Vi blickar ut över de norrländska vidderna som kantas av hav och skog. När väl Svante började titta på ritningarna kom nämligen den ena idén efter den andra. Och genom en leverans av 850 unika enheter har Öjebyns Glas nu bidragit med fasader, fönster, dörrar och räcken i hela byggnaden. Ett jobb som de med rätta bör vara väldigt stolta över.

Läs mer om Piteås kaxige uppstickare här.

”Vi blev kontaktade av byggaren Nåiden om KUST hotell i ett tidigt skede. Då var det ingen som riktigt greppade hur stort det var. De visste knappt själva. Det blev ett mastodontjobb med 19 ton profiler som är kapade, bearbetade och monterade i 850 olika enheter som är unika. Det finns inte en är den andra lik. Vi är otroligt stolta idag över att ha fått vara med.”, Svante Björk, VD och ägare av Öjebyns Glas & Aluminium.

Se filmen.

vill ge tillbaka till bygden

Öjebyns Glas & Aluminium är måna om sin bygd och om att ge tillbaka och stötta lokalt. 

"Vi vill vara ett seriöst företag som folk här uppe pratar gott om. Vi är måna om vår personal och vill att de ska trivas på jobbet. Vi har funnits här så långe nu och alla känner till oss."

Förutom att bidra med sin kunskap och skicklighet för att utveckla Norrbotten är de även stora bidragsgivare till den lokala idrotten. Främst damidrotten.

"Vi har valt att engagera oss mycket i damidrott, i Pitåes damlag i fotboll och Luleås MSSK damhockey. Det är ett sätt att ge tillbaka till bygden."

Sammanfattat - Öjebyns Glas & Aluminium är en partner Schüco är mycket stolt över!

Foto Magnus Östh, text Melinda Lemke

Fakta

Familjeföretaget Öjebyns Glas & Aluminium startades 1972 av Jan Björk och drivs idag av hans söner Svante och Mats Björk. Företaget har över 30 anställda och är specialiserade på dörrar, fönster, fasader och glastak i aluminium och stål. Majoriteten av företagets kunder finns i Norrbotten och utgörs mestadels av byggare och privatpersoner. 

Privatmarknaden utgör cirka 30 % av verksamheten och består av främst skjut- och vikdörrar till villor. Målet är att bli en helhetsleverantör som levererar alla glaspartier till huset.

Öjebyns Glas & Aluminium är utvald Schüco Premium Partner. 

Axplock av villaprojekt

Öjebyns Glas & Aluminium har byggt ett antal fina villaprojekt runtom i Sverige. 

Till vänster villa Guldkusten utanför Piteå, mitten villa Munsöterrassen utanför Stockholm och till höger ett uterum i Luleå