1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Kommersiella fastigheter
Tillbaka till meny

Förvandlingen från k-märkt svinstall till Sveriges första vinproducent 

Gamla slakthusområden runt om i världen är under uppsving och förvandlas inte sällan till moderna, trendiga platser där lokala aktörer tar vara på och förädlar områdets historia. Så även i Gamlestadens slakthusområde i Göteborg där ett gammalt svinstall från 1905 har totalrenoverats och idag hyser Wine Mechanics, nordens första stadsvineri. 

Tack vare Kenneth Gustavsson skiner solen idag in i de gamla lokalerna genom generösa glaspartier och det är svårt att tro att här en gång slaktats grisar och odlats fisk i industriell skala. En vinterdag på väg till centralstationen såg han plötsligt slakthusområdet med nya ögon och idén om att börja ”tillverka vin i staden” föddes. Fastighetsbolaget Klövern nappade på idén och snart påbörjades förvandlingen av den hårt åtgångna kulturmärkta byggnaden på Lilla Waterloogatan tillsammans med arkitekterna Krook & Tjäder. Våren 2018 hade Göteborg berikats med en ny mat- och dryckesdestination där det egenproducerade vinet ackompanjeras av lokala råvaror tillagde med influenser från både Seattle och Portland i USA samt skatterna från stadens egen fiskehamn.

När idén om ett lokalt vineri mitt i hjärtat av Göteborgs urbana slakthusområde föddes tog det inte många dagar innan de första skisserna landade på bordet. Ett opretentiöst ställe med fokus på vinet utgjorde kärnan i konceptet och idag, snart tre år senare står Wine Mechanics för just det. En restaurang där vinet produceras på plats och där maten baseras på vinet och inte vice versa.  

Grundarna Kenneth Gustavsson och Magnus Holmgren är båda inbitna vinälskare och har tidigare startat bland annat Göteborgs Vinhus tillsammans. Så när Kenneth 2016 kände att något saknades i Göteborg och kom på idén att det gamla slakhusområdet bara några minuter från Göteborgs centralstation var ett utmärkt område för ett urbant vineri var Magnus en självklar kompanjon.

Med Sveriges första egenproducerade vin har Wine Mechanics hittat sig en nisch bland Sveriges vinfantaster. I kylbilar direkt från specifikt utvalda vingårdar i Europa anländer noggrant utvalda ekologiska och biodynamiskt odlade druvor till det gamla slakthusområdet där processen med att framställa de utmärkta vinerna som utgör grunden i Wine Mechanics verksamhet tar vid. Hjärtat i verksamheten är de stora ståltankarna där magin sker och tunnor av trä, vältempererade bakom skjutdörrar i glas, där slutresultatet tillåts mogna. Tillverkningen är transparent och öppen för besökaren att ta del av. Redan från start var det också klart att vinmakeriet skulle kompletteras med en restaurang där maträtterna smakas fram för att passa till drycken.

Den gamla k-märkta byggnaden från 1905 som Wine Mechanics valt för sin verksamhet fungerade en gång i tiden som svinstall. Materialvalen på byggnadens utsida går i en omaka harmoni där tegel, puts och stora glaspartier samsas om utrymmet. Byggnadens karaktär passar väldigt bra in i området där den kulturella och industriella känslan tas på allvar. Eftersom att byggnaden är gammal och kulturmärkt fanns det en del utmaningar och svårigheter att anpassa sig till i renoveringen. Schücos Premium Partner Alufront var med från projektets början.

Roligt projekt

- Detta var ett väldigt roligt och spännande projekt där vi var med från ett mycket tidigt skede och tillsammans med arkitekt och byggherre planerade lösningar som skulle passa den gamla byggnaden bra.

Thomas Harbom, delägare i Schücos Partner Alufront

Glasfasaden på husets ena kortsida har en integrerad slagdörr och lyftskjutdörr som gör det enkelt att flytta utomhus så snart vädret tillåter. De stora glaspartierna kantas av aluminiumprofiler i gröngrå ton och har solskyddsglas för att komma undan direkt solljus inne i lokalen. De harmonierar fint med det orangea teglet och den gula putsen som omger fasaden och ger restaurangen ett perfekt ljusinsläpp och transparens samtidigt som det öppnar upp och släpper in känslan från industriområdet som omger fastigheten.

Restaurangen har inretts med färger och materialval som för tankarna till den industriella perioden området speglar. Trägolv och bord möter svarta väggar. Pelare och bjälkar i gjuten betong pryder matsalens tak och ytor. De grova materialvalen till trots upplevs matsalen ändå som lätt, luftig och transparent. Ljuset likväl som vinet flödar i det inglasade vinrummet där flaskor av den egenproducerade drycken står i rader. Välbevarade bakom isolerade glaspartier håller de delikata vinerna perfekt temperatur och förädlas samtidigt som de vackra flaskorna bidrar till atmosfären. Rummet har försetts med kodlås för att ingen obehörig ska komma åt de dyrbara flaskorna.

Wine Mechanics är idag bland microbryggerier, korvtillverkare och andra lokala aktörer en del av utvecklingen av Göteborgs slakthusområde, som gått från nästintill orörd mark till ett område av lokal kvalitet och nöje. Ett område värt att besöka för en helkväll av gott vin, god mat, urban miljö och vackra vyer. Ett uppskattat inslag i Göteborgs utbud.

Beställare: Wine Mechanics
Fastighetsägare: Klövern
Arkitekt: Krook & Tjäder
Schüco Partner: Alufront AB
Schücoprodukter:
Utvändigt glasfasad FWS 50+ med integrerad lyftskjutdörr ASS 70 BE och slagdörr ADS 70.HD. Invändigt i vinmakeriet: skjutdörrar ASS 32 SC som ser till att vinfaten håller rätt temperatur
Invändigt i restaurangen: innerdörr ADS 50.NI, vinrum byggt med fasad FWS 50+ samt dörr ADS 70.HD med kodlås för att säkerställa att till ingen obehörig kommer åt de dyrbara vinerna
Byggår: 2016-2018