1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Kommersiella fastigheter
Tillbaka till meny

Löyly – en urban oas vid Helsingfors strandkant

Avslappning och återhämtning för kropp och själ i en byggnad med både design- och hållbarhetstänk gör att ett besök på finska Löyly, beläget i utkanten av Helsingfors storstadspuls känns lockande.

Att bada bastu är en viktig del av den finska kulturen och den nationella identiteten. Se bara till invånarantalet i Finland på 5,4 miljoner personer och ställ det mot de 3,3 miljoner bastubad i landet. Allmänna bastubad var vanligt förr i städerna men nu byggs de flesta lägenheter med egna bastubad och de allmänna baden har därmed minskat i antal och nu finns det endast ett fåtal kvar. Dock verkar trenden vara på väg att vända igen då man ser att fler och fler allmänna bastubad planeras in och byggs. Helsingfors bidrag i sammanhanget är fantastiska Löyly, som betyder den ånga som bildas när du slänger vatten på bastuaggregatets heta stenar. Här erbjuds besökarna en äkta finsk bastuupplevelse – ett måste när man besöker Finland.

Projektet Löyly drogs igång på Helsingfors initiativ i det före detta industriområdet Hernesaari på Helsingfors kust. Platsen är unik, centralt belägen mindre än två kilometer från stadskärnan i ett landskap som påminner om den yttre skärgården. Tomten är belägen i en framtida kustpark som kommer att bli del av projektet ”Helsningforsparken” som så småningom kommer att förbinda huvudstaden med havet. Byggnaden är smal och lång konstruerad för att inte blockera framtida vyer från de bostadshus som planeras att byggas i närheten. Byggnaden är därmed lättsam och fasetterad och mer som en del av själva parken än en konventionell byggnad och när träet så småningom kommer att förädlas och bli grått kommer bastun än mer att se ut som en klippa längs kusten.

Arkitektonisk enkel- och skönhet

Den arkitektoniska idén är enkel. Byggnaden består av en svart, rektangulär låda som innehåller de varma utrymmena som i sin tur är täckta med en fri form av ”trä-kappa”. Träets funktion är inte enbart dekorativ utan den värmebehandlade tallen erhåller fler funktioner. Den erbjuder integritet för besökarna samtidigt som den inte begränsar havsutsikten från insidan utan fungerar istället som persienner och blockerar utsikten från utsidan. Den omgivande kappan formar även intima terrasser mellan dess backar som fungerar som sittplatser och strukturen skyddar byggnaden från det hårda kustklimatet.

Olika sorters bastubad

Det finns tre olika bastubad, alla uppvärmda med ved. En kontinuerligt uppvärmd bastu, en bastu som värms upp på morgonen innan bastun öppnar och sedan håller sig varm hela kvällen samt en traditionell rökbastu – en sann sällsynthet i en urban bastumiljö. På så sätt kan du uppleva alla sorters finskt bastubad under ett enda besök. Mellan de olika bastubaden finns ett spa-område med kalla bad och en öppen spis att koppla av framför, mellan eller efter bastun. Du kan också simma i havet och på vintern bada isvak, eller ”avanto” som finnarna kallar det.

Hållbarhet

Ur hållbarhetssynpunkt är hela byggnaden och projektet fenomenalt. Hela byggnaden är uppvärmd med elektricitet från vind och vatten. Den är den första FSC-märkta byggnaden i Finland – och den andra i Skandinavien. FSC, Forest Stewardship Council-certifikatet bevisar att trämaterialet kommer från ansvarsfullt användande av skogen och Löylys restaurang serverar endast organisk mat och fisk från hållbart fiske.

Arkitekt: Avanto Architects, Ville Hara och Anu Puustinen
Schüco Partner: Turun Lasipalvelu Oy
Schücoprodukter: Fasadsystem FWS 50.SI, Dörrsystem ADS 75 HD.HI, ADS 80 FR 30