1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Kommersiella fastigheter
  4. Piteås kaxiga uppstickare
Tillbaka till meny

Piteås kaxiga uppstickare

Kust Hotell & Spa i centrala Piteå sticker ut och upp med sina 15 våningar över den i övrigt trädominerade stadens trevåningsstruktur, inte minst med dess betongfasad och ett timmermönster gjort av aluminiumprofiler.

Gestaltningen präglas av Piteälven, som rinner från fjäll till kust, och av träindustrins betydelse för trakten. Timmerstockarnas färd genom älven förr i tiden, det forsande vattnet, det spegelblanka vattnet, vitmossan samt elden flottarna tände har påverkat utformningen av hotellet, både utvändigt och invändigt. Timmerstocksliknande ribbverk flyter från fasaden in genom hela trapphuset, älven forsar längs hela trapphusets inre vägg i form av en ljusinstallation. Mossan täcker korridorgolven, det spegelblanka vattnet syns i lobbyn kombinerat med de stiliserade stockarna bakom receptionen. Konferensmezzaninets balkong är klädd med spegelglas för att likna blank is eller vatten. Elden gör sig påmind både bokstavligt och genom att blank mässing används i interiören. 

Hotellet har 15 våningar med med 97 hotellrum varav fyra sviter, spa med bastu och relaxpool på taket, konferensanläggning, festvåning, lobbybar, restaurang och skybar med utsikt över havet.

Med sin designinriktning, kvalitetsambition och utformning har Kust Hotell & Spa satt Piteå på kartan. Det har både skapat en dragningskraft åt regionen och blivit en destination i sig själv.

Kust Hotell & Spa - kaxig uppstickare med glaspartier utöver det vanliga

Ambitionen sattes högt: att skapa ett fyrstjärnigt designhotell som skulle hålla internationell klass. Som om en bit av New York skulle landa i den småskaliga trästaden Piteås stadskärna. Den ambitionen har genomsyrat projektet Kust Hotell & Spa och det är en engagerad Christina Skoog, vd för Skoog Fastigheter, beställare och hotellägare, som satte ribban högt. Hon har hela tiden drivit på för att få fram bästa möjliga lösningar.

Från början var det meningen att hotellet skulle byggas i trä. Men lasterna är stora i en 15 våningar hög byggnad, så istället har specialbetong använts, som matrisgjutits så att den ser ut som liggande träpanel. Faktum är att byggnaden hela tiden har ändrat skepnad under projekttiden – till det bättre.

– Det blev som jag tänkte mig, faktiskt ändå lite bättre. Vi ville verkligen bygga ett landmärke, som stack ut och stack upp. Det har varit en ständig process, från de första visionsbilderna till en färdig produkt, och vi har gjort många aktiva val. Slutprodukten blev fantastisk, säger Christina Skoog.

Några av förbättringarna som arkitekten tagit fram under projektets gång har varit att ytorna optimerats så att hotellet fått betydlig fler rum än i originalplanen och ett våningsplan till. Det genomgående trätemat, att använda lokala leverantörer och att skapa en underhållsfri fasad var grundkrav från Skoog Fastigheter. Schücos stora glaspartier till restaurang och entré passade bra in i konceptet. Förutom underhållsfriheten ger de stort ljusinsläpp och tillträde till en fantastisk utsikt från restaurangen. I entréplan blir lobbyn och loungen tillgängliga och välkomnande tack vare de stora glasen.

På utsidan av byggnaden används specialbetong som innehåller små partiklar av titandioxid som ”äter” föroreningar och smuts. När solen lyser på fasaden startar en process som gör att kväveoxider och organiska föroreningar bryts ner och sköljs bort när det regnar. På så sätt bidrar Kust Hotell & Spa inte bara som blickpunkt och turistmagnet utan även med renare luft till staden.

Hotellet är ritat av Ettelva Arkitekter som även formgivit fasadens timmermönster uppbyggt av underhållsfria aluminiumprofiler. Dessa har sammanfogats i 850 unika delelement. Profilerna varierar i fem eloxaltoner och väger totalt 19 ton. Efter värdefull input från Öjebyns Glas & Aluminium togs en specialgjord vinkellist fram. Den lades som lock på varje enskilt element för att inte profilerna skulle skapa en jättelik vindorgel.

De olika eloxaltonerna och dagsljusets inverkan gör att fasaden skiftar karaktär hela tiden.

– Vi hade också krav från stadsbyggnadskontoret att den höga byggnaden skulle upplevas uppbruten i mindre volymer, vilket i sin tur gav oss möjligheten att skapa tre terrasser samt ett spa inspirerat av japanska onsen-badhus med varm sittpool utomhus. Jag är nöjd med de mervärden vi skapat, säger Cecilia Hörngren, arkitekt vid Ettelva Arkitekter. Samspelet mellan byggprojektets olika intressenter har varit oerhört viktigt för slutresultatet.

– Vi byggde och projekterade samtidigt. Vi hade en tajt budget för byggnaden, så vi ville hitta smarta lösningar. Alla som vi samarbetat med i projektet har gjort sitt allra yttersta och verkligen tagit det extra klivet för att alla ska känna sig nöjda. Jag tror också att alla tyckt att det varit ett roligt projekt, säger Christina Skoog.

Ett av de mest utmanande momenten under byggtiden var att montera fönstren till restaurang och spa. Millimeterpassningen som krävdes gjordes på hög höjd och fönsterpartierna lyftes på plats med kran.

– Man får inget gratis på 50 meters höjd, men vi anlitade Öjebyns Glas & Aluminium, som är en långvarig och kompetent samarbetspartner. Vi var med och påverkade storleken på glasen, man måste kunna byta rutor på ett rimligt sätt. Så nu går det att få in glasen via gods- och servicehissar, säger Leif Sundström, arbetschef på Nåiden Bygg som var totalentreprenör.

Milsvid utsikt från hotellets spa-avdelning.

Kust Hotell & Spa är Skoog Fastigheters första nybyggnationsprojekt och ett riktigt drömprojekt för vdn Christina Skoog.

– Det är en dröm att kunna få genomföra det här. Att sedan göra det i min hemstad och att det betyder så mycket för så många människor under lång tid framöver gör mig otroligt ödmjuk, säger hon.

 

Plats: Piteå
Beställare: Skoog Fastigheter
Arkitekt: Ettelva Arkitekter
Totalentreprenör: Nåiden Bygg
Glasentreprenör: Öjebyns Glas & Aluminium
Färdigställt: juli 2016
Projekttid: 2013-2016
Schücolösningar: FW 60+ SG, FW 50.SI+ SG • FÖNSTER: AWS 75.SI • DÖRRAR: ADS 90, ADS 80 FR 30, ADS 80 FR 60