1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Fönsterskolan
  4. Välj rätt glas
Tillbaka till meny

Välj rätt glas

Tänk på att välja rätt glas i fönstren. Glasen kan vara uppbyggda på många sätt (exempelvis floatglas, härdat glas, laminerat glas) och det går att bygga in olika funktioner i dem, exempelvis att glasen är reflekterande för att hålla solvärmen ute, självrengörande, insynsskyddande eller till och med ”varma glas”.

Glas kan användas till så mycket mer än bara traditionella fönster och gifter sig väl med andra material. Våga utmana formen och storleken på glaspartierna! De ger karaktär till ditt hem samtidigt som de knyter samman interiören med exteriören. Har du turen att ha naturen som granne behöver du inte ens tapetsera. Med stora glaspartier kan du följa naturens skiftningar och har en ny "tapet" varje dag.

Nuförtiden används nästan uteslutande isolerglas bestående av ”glaspaket” med två eller tre glas med distanslister emellan. Paketen är förseglade, vilket gör att luften mellan glasen isolerar. För att uppnå bättre Uw-värde kan mellanrummen mellan glasen fyllas med ädelgas (vanligast är argon eller krypton) istället för bara vanlig luft. Det är även möjligt att arbeta med olika material i distanslisterna för att förbättra Uw-värde. ”Varm kant” betyder att man byter ut distanslisten från aluminium till ett kompositmaterial. Treglas isolerruta har i det närmaste blivit standard för att klara de svenska energikraven.