1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Fönsterskolan
  4. Rätt fönster gör ditt hus till ett hem
Tillbaka till meny

Rätt fönster gör ditt hus till ett hem

Att välja fönster handlar inte bara om energieffektivitet och pris. Det handlar om att välja en stil och ett material som passar både husets karaktär och den arbetsinsats du är beredd att lägga ned på kommande underhåll. De vanligaste materialvalen är trä, aluminium eller en kombination av dessa i form av aluminiumbeklädda träfönster. 

Vad du ska tänka på när du vill köpa nya fönster

Valet av fönster påverkar även nästkommande generationer. Därför är det värt att fundera över funktioner och smarta tillbehör. 

Tänk igenom placering och solskydd, öppningstyper och eventuellt vädringsläge. Vilken inbrottsklass du önskar samt hur du ska kunna putsa fönstren. Du kan också fundera över om alla fönster måste vara öppningsbara eller om du kan välja fasta partier för att komma ner i pris och öka storleken.

Olika fönstertyper

Träfönster

Trä är fortfarande ett vanligt material i Sverige tack vare en lång tradition och ett stort antal svenska fönstertillverkare. Förhållandevis billigt även om kvalitetsskillnaderna är stora. Kräver mycket underhåll (tillverkarna rekommenderar oftast första underhållet efter tio år och därefter vart sjunde år, i utsatta lägen krävs tätare underhåll) och innebär löpande kostnader. 

Aluminiumbeklätt träfönster

I grunden ett vanligt träfönster där den yttre delen av karm och båge täckts med en strängpressad aluminiumprofil för längre hållbarhet och en mer underhållsfri yta. Fönstertypen kombinerar invändig träkänsla med en tålig utsida. Priset på ett aluminiumbeklätt fönster är lägre än för ett rent aluminiumfönster, men högre än ett träfönster.
Insidan kräver samma underhåll som ett vanligt träfönster.

Aluminiumfönster

I takt med att allt fler låter sig inspireras av internationell design med mycket stora glaspartier blir aluminiumfönster vanligare. Aluminium är återvinningsbart och därmed hållbart. Materialet är mycket stabilt, vilket möjliggör stora glaskonstruktioner och ger hög säkerhet. Det är underhållsfritt och har en lång livslängd samt är anpassningsbart för alla typer av byggnader. Dagens moderna aluminiumfönster är dessutom mycket lufttäta och energieffektiva ner till passivhusnivå, vilket ger låga  driftskostnader och god ljudreduktion. Inbyggda isolersteg bryter köldvandringen genom profilen och flerkammarsystem bidrar till bättre isolerförmåga. Profilutformningen gör det också möjligt att dolt integrera olika säkerhetslösningar. Beroende på val av konstruktion kan investeringskostnaden bli högre än för både trä och trä/aluminium, men har i gengäld längre livslängd och inga underhållskostnader.

Högkvalitativa PVC- eller kompositfönster

Har inte samma moderna formspråk som ett aluminiumfönster utan en mer traditionell design med bredare karm/båge. Ligger i samma prisklass som träfönster, men kräver inget underhåll och har en längre livslängd. Tack vare flerkammarsystem och aluminiumförstärkning är de mycket stabila och välisolerade, och lämpar sig väl för passivhus.

Har du frågor om ovanstående eller andra frågor rörande fönsterköp är du hjärtligt välkommen att kontakta mig.

Bästa hälsningar
Erik Lööf Ekström