1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Fönsterskolan
  4. De olika öppningstyperna
Tillbaka till meny

Öppningstyper

Det finns en rad smarta, snygga funktioner att välja bland. Exempelvis olika öppningstyper, integrerade insektsnät och smarta system i form av karmkontakter kopplade till larm, dolda fönstermotorer eller "Smart Stop"  så att små barnahänder inte klämmer sig. 

För att göra det enklare att se vilken fönstertyp som passar just dig bäst har vi listat de typer Schüco erbjuder.

Sidohängt, inåt- eller utåtgående (Dreh): Klassisk öppningstyp, öppnar hela fönsterbågen.

Sidohängt med vädringsläge, inåtgående (Dreh-Kipp): Vanlig öppningstyp i Centraleuropa. Fönstret öppnas inåt (klassiskt sidohängt läge) och kan i en andra position sättas i lutningsläge för vädring.

Vädringsläge och sidohängt, inåtgående (Kipp-vor-Dreh): I första position lutas fönstret i vädringsläge, i andra position kan det öppnas inåt i klassiskt sidohängt läge. Utrustad med extra låsläge för säker vädring. Även lämpligt att använda som barnsäkring eller för offentliga samt höga byggnader.

Underkantshängt (Kipp): Underkantshängd öppning där fönstret tippas inåt. Perfekt för vädring oavsett väderlek. Gångjärnen sitter i nedre delen av fönsterkonstruktionen. Lämpar sig väl för långsmala fönster över exempelvis arbetsbänkar eller för vädringsfönster som sitter högt upp. Förses med fördel med dold motorstyrning. 

Pivåhängt: Öppningstyp där fönstret är upphängt i gångjärn i mitten av sidorna och där överdelen öppnas inåt och underdelen utåt. Kan konstrueras med väldigt breda mått. Har dock en bred karmkonstruktion, vilket ger en mindre glasyta jämfört med exempelvis sidohängt vädringsfönster med dold båge.

Glidfönster: Upphängt saxbeslag som kan vändas runt helt och låsas i upp- och nervänt läge för att förenkla fönsterputsning. Kan konstrueras med relativt breda mått. Har dock en bred karmkonstruktion, vilket ger en mindre glasyta jämfört med exempelvis sidohängt vädringsfönster med dold båge.

Utbudet av öppningstyper är stort, rådgör med din Schüco Premium Partner vad som passar just dig.