1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Bergsbestigarna
Tillbaka till meny

Bergsbestigarna

Kärleken till klättringssporten gjorde att Jerk och Elizabeth Thomsgård byggde sitt fritidshus på en berghäll vid Åbyfjorden i Bohuslän.

För en hängiven klättrare erbjuder den kompakta rödgrå bohusgraniten långa, perfekta sprickor på i övrigt släta klippväggar. Här kan man bestiga berg på traditionellt vis och lägga egna säkringar. Det passade familjen Thomsgård perfekt, som i 15 år åkt till Bohuslän just för klättringens skull.

– Det här är vår hobby och Bohuslän erbjuder den bästa klättringen i Sverige. Det är här vi vill vara på fritiden. När vi hittade tomten kändes det speciellt. Den ligger uppe på en klippa, mitt i väldigt dramatisk natur. Vi bor i skärningspunkten av hav, berg och skog, säger Jerk Thomsgård.

Med hjälp av vännen och arkitekten Ry Morrison ritade Jerk, som har bakgrund inom industridesign, huset själv. Fritidshuset är lågt för att smälta in i den kringgärdande naturen och träden omkring har fått stå kvar för att huset ska synas så lite som möjligt från omgivningen. Gestaltningen har inspirerats av 1960-talets enkla fritidsstuga. Huset har tre rum och kök och är rustikt med betonggolv, järnvitriolad ytterpanel och svart takpapp. Huskroppen är okonstlat kvadratisk medan taket skapar dynamik med sitt stora överhäng, vilket ger ett generöst regnskydd.


Kaffe, bulle, upp på en kulle! Jerk och Elizabeth var hänförda av utsikten, platsen och tomten när de bestämde sig för att bygga hus.

– Min erfarenhet av produktutveckling gör att jag har en förståelse för hur unika värden skapas, men också vikten av en bra kravspecifikation. Det svåra i processen är att veta vad man vill få fram och prioritera därefter. Det handlar om val hela tiden, säger Jerk.

Ett av de viktigaste valen var att satsa på kvalitetsfönster. Huset är utrustat med Schücos glaspartier för att skapa en nära kontakt med naturen i alla väderstreck.

– Glaspartierna är helt avgörande för huset. Det är stora fönster från golv till tak. Partierna,  kombination med taket som har stora överhäng, gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut. Vi har även låtit en sten sticka upp i terrassen, den bidrar förhoppningsvis också till att göra den här gränsen flytande, förklarar Jerk.

Tack vare läget och de stora glaspartierna är utsikten fantastisk från allrummet.

Ett skjutdörrsparti vetter mot sjösidan och utsikten, medan ett fast fönsterparti blickar mot entrésidan, ett tredje mot en mossbeklädd stenhäll. Även i badrummet och det stora sovrummet sträcker sig fönsterpartierna från golv till tak.

– Jag gillar att partierna är underhållsfria och de stora storlekarna passade in i den vision vi hade. Fönstren är en så viktig del av huset, så dem vill man inte chansa med. Det känns bra att de är av ett känt, tryggt varumärke. 

Utsikten över Åbyfjorden är hänförande och för klättringsfantasterna Jerk och Elizabeth är det grädde på moset att en etablerad klättringsklippa finns rakt över fjorden.

– Det blev precis som vi tänkt oss, jag vill inte ändra en sak på huset, säger Jerk.

Utsikten över Åbyfjorden är hänförande.

Stil:I skärningspunkten mellan hav, berg och skog
Här bor: Jerk och Elizabeth, och deras två barn, Ruben och Ellinor
Var: Stensjö, cirka tio km nordost om Kungshamn i Bohuslän
Yta: 90 kvm
Byggnadsår: 2011-2012
Schücolösning: ASS 70.HI skjutparti, AWS/ADS 70.HI fasta partier