1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. inspirerad av naturen
Tillbaka till meny

Inspirerad av naturen

På norska Kamøy bor en ung familj i ett hem designat för att både insida och utsida ska smälta in i det omgivande fjordlandskapet. Ägarna har tillsammans med arkitekten använt sig av naturens färger och material samt öppnat upp stora delar av huset mot den spektakulära omgivningen och panoramautsikten.


Efter att ha bott i Oslo i närmare 15 år flyttade familjen om fem personer tillbaka till sina hemtrakter på ön Kamøy, beläget på kusten Boknafjord i Norge. Deras kärlek till det pittoreska kustlandskapet framgick tydligt när de framförde sina önskemål till arkitekt Tommie Wilhelmsen. Önskan var att byggnaden skulle smälta samman med den omgivande naturen så mycket som möjligt och att gränsen mellan inne och ute skulle suddas ut.

Med färger och material så som ek, natursten, ljusgrå betong och svarta fasadpaneler som spelar i perfekt samklang med de stora glaspartier omgivna av smala aluminiumprofiler gör att huset smälter in och på ett fantastiskt sätt beblandar sig med det omgivande norska kustlandskapet. De högt ställda kraven på högisolerande partier med hög funktionalitet, som kräver minimalt underhåll och utgör en slimmad design gjorde att valet enkelt föll på Schücos system.

"Vi valde Schücos systemteknologi på grund av dess slimmade utseende i samband med den stora andelen glas", berättar arkitekt Tommie Wilhelmsen.

Att låta så stora delar av fasaden som möjligt vara öppningsbara var en annan idé som formade designen av huset, både gällande estetiska aspekter som klimatsmarta. Stora delar av husets fasad går på varma dagar att öppna upp och låta naturen beblanda sig med husets interiör och raserar därmed gränsen mellan ute och inne. Samtidigt som de i stängda lägen uppnår excellenta isolerande värden för att skydda de boende mot de ibland hårda väderförhållandena på norska kusten och verkar även energieffektivt.

På husets bottenvåning sträcker sig sex meter breda glasfasader från golv till tak och öppnar upp den fantastiska panoramautsikten mot sydöst. Ovanför detta öppnar en glasfasad som sträcker sig runt ett hörn upp och släpper in det viktiga dagsljuset i resten av huset. Uteplatserna med stora glaspartier på båda sidor om byggnaden erbjuder ytterligare tillgång till ljuset och det omgivande fantastiska norska fjordlandskapet.

Stil: Modern
Här bor: Ett familj om fem
Var: Melstokke, Norge
Arkitekt: Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger, Norge
Byggnadsår: 2017
Schücolösningar: Skjutdörrsystem ASS 70 FD och ASS 70.HI, fönster AWS 70.HI och glasfasader FWS 50. HI.