1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. En egen värld
Tillbaka till meny

En egen värld

Lagunen, klipporna och de vindpinade tallarna bildar en egen värld åt detta rymliga sommarhus byggt för social samvaro på en privatägd ö utanför Dalarö i Stockholms södra skärgård.

På en liten kulle på en alldeles egen ö i Stockholms södra skärgård har en familj med tre barn förverkligat sin sommardröm. Villa Kymmendö, en glasdröm som för tankarna till Farnsworth House av Mies van der Rohe. Omgiven av vindpinade tallar, klippor och hav.

Efter en lång process landade projektet i en paviljong som går från norr till söder. En glasvolym placerad på en platta som ser ut att sväva över marken och lämnar plats för en veranda med obruten havsutsikt.

Materialvalet har begränsats till sten, trä, glas och aluminium. Gotländsk sandsten till golven, köksbänkarna och i badrummen. Platsbyggda möbler i amerikansk furu. Takkonstruktion i laminerat trä som stöttas av sju runda, smala stålpelare på insidan. Glas och aluminiumskjutdörrar försvinner i golv och tak, de löper runt hela byggkroppen och ger fri tillgång till verandan. 

Fyra sovrum med platsbyggda våningssängar, skrivbord och garderober samt ett master bedroom med walk-in closet är placerade i norr. Vardagsrum, matrum och kök med med öppen spis i söder. 

Arkitekten Johnny Andersson, Jordens Arkitekter, berättar:

"Fönsterpartierna sträcker sig runt hela den 36 meter långa huskroppen som tycks sväva tack vare dess pelarkonstruktion. Kring hela villan löper altaner med flera uteplatser. Den öppna planlösningen rymmer vardagsrum och matplats mot ett exklusivt kök med öppen spis. För den som vill dra sig undan finns en centralt belägen privat, täckt kärna med fem sovrum. Rumsindelningen ger på så sätt både trygghet och frihet. I källarplan finns tvättstuga, teknikrum, förråd samt stort allrum.

Projektet är så långt från ett traditionellt skärgårdshus som det går att komma. Det fanns ingen tanke på att huset skulle vara naturanpassat. Naturen är för sig, huset för sig. Likväl smälter det in tack vare de stora glasytorna som ger en genomsiktlighet och nära kontakt med den omgivande naturtomten.
Projektet är så långt från ett traditionellt skärgårdshus som det går att komma. Det fanns ingen tanke på att huset skulle vara naturanpassat. Naturen är för sig, huset för sig. Likväl smälter det in tack vare de stora glasytorna som ger en genomsiktlighet och nära kontakt med den omgivande naturtomten.

Det är på ett sätt en dröm att få använda endast tre material som genomgående återkommer i huset: gotländsk kalksten, glas och Oregon pine, kvistfri amerikansk furu. Materialen har getts olika behandlingar, vilket ger en subtil variation. Det fulländade genomförandet håller världsklass. Detaljer, exempelvis att glaset är infällt i både golv och tak ger en känsla av att glaspartierna försvinner helt och hållet.

Som byggande arkitekter var själva planeringen av byggprojektet den allra största utmaningen. Att reducera och förenkla arkitektur ställer oerhört höga krav på genomförandet då det inte finns några marginaler att dölja eventuella brister med foder eller lister. Hantverket och samarbete i alla faser är en förutsättning för att lyckas med denna typ av projekt."

Stil: Modern
Var: Egen ö utanför Dalarö i Stockholms södra skärgård
Här bor: familj med tre barn
Boyta: 230 kvm
Arkitekt: Johnny Andersson (Jordens Arkitekter)
Byggnadsår: 2009
Schücolösningar: Skjutdörr ASS 50