1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Modern skärgårdskåk
Tillbaka till meny

Modern skärgårdskåk

När Ann-Katrin Berggren och hennes familj äntligen hittade en tomt på Gåsö öster om Stockholm skapade de en samtida skärgårdsdröm i dämpad färgskala.

Inredaren och journalisten Ann-Katrin Berggren med familj bor till vardags i Chipping Campden, cirka 15 mil nordväst om London. Ann-Katrin skriver och bloggar om mode och inredning, och hennes man Bruce jobbar i finanssektorn. Som utlandssvensk var det Ann-Katrins sköna minnen från barndomssomrarna i Stockholms skärgård som triggade idén om att skaffa ett fritidshus.

– Jag ville återvända till Stockholms skärgård. När man bor utomlands saknar man det ännu mer. Så när tomten dök upp var det bara att slå till. Vi köpte den utan att ha varit där. På 1980-talet hyrde jag ett hus på Lindskär som ligger intill, så jag visste precis var tomten låg, berättar Ann-Katrin Berggren.

Men det var inte en typisk rödmålad stuga med vita knutar hon och Bruce såg framför sig. Ann-Katrin och Bruce samlade idéer i en pärm som de lämnade över till arkitekten Kjell Ivar Andersson.

– Vi ville skapa ett modernt skärgårdsboende med mycket fönster. Kjell hade åt en annan familj jag känner på ön ritat en tillbyggnad som jag gillade. Det blev ett otroligt lyckat samarbete, vi gillade varann direkt.

Arkitekten Kjell Ivar Andersson har lagt til flere nivåer både innvendig og utvendig for å skape dynamikk og spenning.
De fleste vinduer og skyvedører er fra Schüco.
Ann-Katrin jobber gjerne med sterke farger i sitt jobb som interiørarkitekt, men i skjærgårdshuset ønsker hun ikke å konkurrere med naturens fargevalg.

Tomten är kuperad och rymmer både stenhällar och skog samt en egen liten strand. Huset med sin liggande järnvitriolade panel bär samma färgskala som naturen och smälter därför väl in där det ligger.

– Många på ön var nog rädda för att vi skulle bygga ett stort schabrak till hus, men vi ville att huset skulle harmoniera med naturen. Därför ville vi anlita en arkitekt som förstod vad som passade. Kjell gick runt i två dagar på ön för att känna in hur ljuset föll. Jag är otroligt beroende av dagsljus, jag tycker inte om gardiner och elektriskt ljus, så när Kjell kom med sina första skisser kändes det helt rätt.

Husets mittpunkt är ett stort vardagsrum med kök och matrumsdel. Nio fönsterpartier från golv till tak med skjutdörrar vetter åt sjösidan och fyra partier åt skogssidan, vilket gör huset ljust och luftigt. Naturen är närvarande var man än befinner sig i huset.

– Vi har genomfört husprojekt förut och lärt oss att lyssna mycket på arkitekten. Kjell pratade sig varm om Schücos lösningar. De är välisolerade och energisnåla, rostfria, underhållsfria och sätter sig inte. Och vi konstaterar att de inte ens blir smutsiga.

Ann-Katrin och Bruce har framförallt prioriterat bra fönster och golv. De flesta fönster är från Schüco. I de flesta rum ligger lutade och såpade Dinesengolv, i hallen och köket svart skiffergolv medan det i badrummet ligger svart sjösten.

– Det är jätteviktigt med bra fönster och golv. Det är hållbart i längden. Sedan kan man dra ned på andra saker, som strömbrytare eller spotar.

Huset är byggt i olika nivåer, vilket Ann-Katrin är särskilt nöjd med.

– När man går från sovrummen till vardagsrumsdelen går man upp två trappsteg, det  skapar en härlig rymdkänsla. Jag gillar att sitta på trappor, både ute och inne. Extra bra är att vi har ett trädäck mot skogen. Vi ser rakt igenom huset och kan se havet från skogssidan. Det där tänkte jag inte ens på från början, och visar hur smart Kjell har tänkt när han ritade huset. 


Huset er designet slik at du kan se havet gjennom huset fra skogsiden.

Det har tagit tre år att färdigställa huset. Gåsö har ingen fast förbindelse så allt material har fått transporteras med båt. Under en viss tid av arbetet har byggarbetarna bott på ön för att spara tid. Därför byggdes en friggebod, som nu är gäststuga.Ann-Katrin har många syskonbarn och kompisar som hälsar på, så det är bra att ha många sängplatser. De gillar att samlas, äta och umgås i deras familj.

Ann-Katrin "Ankan" Berggren er frilansjournalist, stylist og interiørarkitekt som har jobbet med bl.a. Damernars Värld, Elle Interiör og Ikea.
Spesialvinduet er FW 50+ med steppet hjørne.

Stil: I harmoni med naturen
Här bor: Ann-Katrin och Bruce och deras son Hugo
Var: Gåsö, strax utanför Saltsjöbaden i Stockholms skärgård
Yta: 150 kvm
Byggnadsår: 2007 - 2009
Schücolösning:  Fönster RS 65 med 120 karm samt skjutdörr ASS 50 med bruten köldbrygga. Specialfönstret på hörnet är FW 50+ med steppat hörn.
Foto: Magnus Osth och Magnus Anesund