1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Låt ljuset flöder fritt
Tillbaka till meny

Låt ljuset flöder fritt

För Peter Lindberg och Anna Filipsson var det en mångårig dröm som gick i uppfyllelse när de byggde sitt eget hus.

Dagsljuset flödar frikostigt in i den etagebyggda villan. Byggnadens form följer den naturligt sluttande tomten ned mot vattnet och den egna bryggan vid sjön Ärtingen. Sex höjdmeter skiljer mellan vattenbrynet och tomtens övre gräns, så huset är byggt i tre etage för att smälta väl in. Vi befinner oss i Fristad, en och en halv mil norr om Borås i Västergötland.

Alla 25 sommarstugor i det sjönära villaområdet strax utanför Fristad har sedan länge byggts om till åretruntvillor. Peter Lindberg har tillsammans med sambon Anna Filipsson och den arkitekturintresserade dottern Elvira ritat familjens bostad. Inspirationen till gestaltningen kommer från det rika bildflödet på sociala medier och alla byggnadsprojekt som Peter har genomfört åt kunder genom åren.

– Jag tog tjänstledigt för att bygga huset medan vi tillfälligt bodde i mina svärföräldrars källare. Det var en jättebra lösning, vi satte in ett kök i det tidigare pannrummet och så hade vi ett helt våningsplan för oss själva, säger Peter.

Han är snickare och har, förutom extern hjälp med el, vvs och klinkerläggning, byggt helt själv.

– Vi flyttade in i det gamla huset redan 2000 och har haft gott om tid att bo in oss, vilket är en stor fördel. Vi vet hur ljuset faller på tomten över olika årstider. Det har gjort att vi kan utnyttja ljuset maximalt. Vi var i valet och kvalet om vi skulle renovera fastigheten från 1943, men valde att riva och bygga nytt för att få det precis som vi önskade det, förklarar han.

Ritningarna utmynnade till slut i en modern villa med sju rum, ett rymligt kök och två badrum, fördelat på tre etage och 205 kvm. Även om Peter har mer än 20 års erfarenhet som husbyggare var det här första gången han skulle bygga en bostad till sig själv.

– Det är mycket som är utmanande. Från att tänka ut och rita huset, allt arbete med bygghandlingar och dialog med kommunen, till att planera materialleveranser och sedan utföra jobbet själv. Jag startade i maj 2015 och vi flyttade in i april 2016.

Väggarna är en sandwichkonstruktion. En lokal betongfirma gjöt 16 betongelement med inbyggd isolering. Elementen lyftes på plats med en stor kran. Betongkonstruktionen håller sig kall på sommaren och varm på vintern och fungerar väl ihop med bergvärmen. Fasaden är vitputsad och det svagt sluttande taket plåtklätt. Garaget, uterummet och gäststugan däremot har liggande vitmålad träpanel. Mot sjösidan ramas huset in av ett stort trädäck som bjuder på gott om utrymme för familjen att slappna av, läsa och njuta av utsikten. Den rejäla stommen och utsidan har en lika robust interiör med klinkergolv i grå nyanser i de flesta av de gemensamma ytorna och slitstarka heltäckningsmattor i sovrummen.

Ett genomgripande tema för villan är att ta tillvara på dagsljuset. Med många timmars mörker här i Sverige gäller det att samla på sig allt ljus som går att uppbringa. Cirka 90 kvm av fasaden består därför av glas. Samtliga ytterdörrar och fönster kommer från Schüco, vilket ger en enhetlig och harmonierande design.

– Vi ville ha fönster och dörrar från golv till tak som kunde ge en så bra utsikt som möjligt och som släpper in så mycket ljus som möjligt. De skulle också ha god isoleringsförmåga, säger Peter.


Villan är byggd i tre etager och tar tillvara på mesta möjliga dagsljus tack vare stora ljusinsläpp.

Husets hjärta är köket och matplatsen som vetter ut mot sjön i sydvästläge. Här är takhöjden 3,20 m mot 2,60 m i övriga delar av fastigheten. De resliga glaspartierna släpper in mesta möjliga ljus.

– Köksdelen med skjutpartier på tre sidor är den häftigaste platsen i hela huset. Det är lika fantastiskt att sitta här en blåsig höstdag som en tidig sommarmorgon när solen lyser upp sjön. Peter letade länge på internet efter rätt leverantör av fönsterpartier och lade många timmar på att titta på nybyggda villor och att besöka byggvaruhus. Från sitt jobb hade han erfarenhet från många fönsterleverantörer, men inte just Schüco.

– Jag fastnade för dem direkt både vad gäller utseende och funktion.  Partierna har så mycket glasyta och så lite ramar. Fasaden är extra viktig, den gör så mycket för helhetsintrycket. Det var vi beredda att betala lite mer för.

Även ytterdörren och de omkringliggande glaspartierna kommer från Schüco. Här strävade familjen efter att få en känsla av transparens och öppenhet.

– Det gör att vi får ett genomgående ljusflöde. Man har utsikt till vattnet från entrén i öst.

Trots att Peter jobbat som husbyggare i många år blev han ändå positivt överraskad när han för första gången steg in i sitt eget hus efter att glaspartierna hade kommit på plats.

– Det är svårt att veta innan hur det faktiskt blir i verkligheten. Normalt finns en bröstningshöjd under fönstren och vägg ovanför dem upp till tak, men här ser man mycket mer än vad jag trodde. Det var mycket positivt, det lyfte intrycket ännu mer.

Efter bostadsbygget har livet tagit en ny vändning för Peter. Han hade inte en tanke på att byta karriär egentligen, men fick en förfrågan om att bli lärare för husbyggnation.

– Jag fick ett intressant erbjudande som gymnasielärare, så nu undervisar jag på byggprogrammet på Viskastrandsgymnasiet i Borås. Min yrkeserfarenhet tror jag är jätteviktig att dela med mig av ochtill våren ska jag plugga pedagogik på Göteborgs universitet.

Stora fönster och glaspartier ger nära kontakt med naturen utanför.

Fakta: Sjökontakt i tre etage
Här bor: Peter och Anna med barnen Elvira och Oliver
Var: Fristad vid sjön Ärtingen, 15 km norr om Borås
Boyta: 205 kvm
Byggnadsår: 2015 - 2016
Schücolösningar: Fönster AWS 70.HI, dörr ADS 70.HI, utåtgående  pardörr ADS HD samt skjutdörr ASS 70.HI