1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Sommarkänsla året om
Tillbaka till meny

Sommarkänsla året om

Med avkopplande havskontakt och soligt söderläge har det inglasade uterummet snabbt blivit familjens favoritrum.

Patrik och Pernilla Sundblad kände redan innan det nya huset stod färdigt i december 2014 att någonting fattades. De fastnade visserligen ganska snart för en-och-en-halvplansmodellen Kornett, som med en inbjudande öppen planlösning och rymliga 169 kvm är en av Myresjöhus mest sålda hustyper. Men under tiden som villan började ta form beslöt de sig för att utöka bottenplattan med 15 kvm.

– När vi var i huset kände vi att vi ville ha ett rum till. Vi hade då inte klart för oss hur det skulle se ut mer än att det skulle vara ett rum för njutning, som tar tillvara på havsutsikten och som förlänger sommarsäsongen, säger Patrik. 

Precis som i övriga huset försågs bottenplattan till vad som skulle bli familjens uterum med vattenburen golvvärme. Den är ansluten till husets bergvärmesystem, men går på en separat slinga vilket gör att den går att stänga av exempelvis sommartid.

Patrik hade först tänkt bygga uterummet själv, men efter lite funderande kom han på andra tankar.

– Det är ett viktigt rum för oss så vi ville investera i en helhetslösning; med bra, kända produkter och att leverantören även byggde åt oss.

Schücos Premium Partner NA Altanglas fick förtroendet att bygga vinterträdgården. Utifrån familjens önskemål gav de förslag på hur den skulle kunna se ut. Att uterummets väggar skulle bestå enbart av fönsterpartier var självklart. Tack vare de stora glasytorna kan den slående havsutsikten även ses från kök och matsal som uterummet ansluter till via en låsbar skjutdörr. Glaspartierna gör också att ljusinsläppet till kök, matsal och vardagsrum inte begränsas. Även taket, som består av ett isolerat kanalplasttak, bidrar till att släppa in maximalt med ljus.

 – Det är alltid svårt att få till den här typen av lösningar i efterhand, men det blev bättre än vad jag trodde. Vi är väldigt nöjda med alla bitar.

Två öppningsbara skjutpartier med en bredd på 1,80 m styck och i vinkel ger mycket god kontakt med den fantastiska naturen utanför och skön genomluftning under varma sommardagar.

– Skjutdörrarna är väldigt lätta att hantera. Till och med min femåriga dotter Olivia har inga problem att öppna och stänga dem.

När de tre barnen leker eller tittar på teve i vardagsrummet kopplar de vuxna av i vinterträdgården som snabbt blivit favoritrummet i huset.

– Vinterträdgården har blivit en naturlig del i huset och vi använder den varje dag. Oftast tar jag en kopp kaffe på morgonen här ute och njuter av närheten till havet.

Stil: Sommarlounge året runt
Här bor: Patrik och Pernilla, och deras tre barn Emma, Julia och Olivia.
Var: Vettekulla, sex km utanför Karlshamn i Blekinge skärgård
Yta: 184 kvm
Byggnadsår: 2014
Uterumslösning: Skjutdörrar ASS 50, stomme: limträ, platsbyggt, 32 mm kanalplasttak
Tillverkat och monterat av: Schüco Premium Partner NA Altanglas i Bromölla

Kontakt NA Altanglas

”Det är ett viktigt rum för oss så vi ville investera i en helhetslösning; med bra, kända produkter och en leverantör som bygger åt oss.”
Här njuter familjen året om.