1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. En egen värld
Tillbaka till meny

Sommardröm på Getterön

Magiska solnedgångar i fåtöljen. Det har blivit verklighet på Getterön där drömmen om ett sommarhus vid havet gått i uppfyllelse. Stora glaspartier och skjutdörrar suddar ut gränsen mellan ute och inne.

På Getterön fann de platsen där de ville de förverkliga sin fritidshusdröm, det skulle dock ta flera år innan drömmen blev till verklighet.

När de väl visst vad de ville ha började det företagsamma paret att arbetade metodiskt. De var kräsna i sitt val, en tomt nära havet inom en radie på 3-4 mil skulle det vara. Dörrknackande varvades med lappar i brevlådor och till slut fick de fick höra talas om stugan som oftast stod tom. Det visade sig att den samägdes av fem kusiner som var oroliga för stugans framtid och gärna ville sälja skrämda av stormen Gudrun framfart som hade förstört en hel del på huset. Så här i efterhand känns som om det var meningen att just de skulle få förvalta den underbara platsen med den charmiga lilla stugan från 20-talet.

Stugan står på ett utsatt läge vid havet. Sol, salt och tidvis hårda vindar sliter mycket på materialen. När paret började fundera på en ombyggnad var därför en av utmaningarna att hitta produkter som klarar det tuffa klimatet på Västkusten och samtidigt inte behöver regelbundet underhåll. Det började med att paret ville göra om altanen. Eftersom huset bara används 4-5 månader om året ville de ha bästa komfort och slippa underhåll. Att få in naturen och utomhuskänslan var viktigt och på arkitektens inrådan utnyttjade de läget på bästa sätt och förvandlade altanen till ett sällskapsrum med skjutdörrar som öppnar upp väggen. Det blev så mycket glas och öppna ytor som möjligt och pålitlig kvalitet för att klara höststormarna som sveper in över Västkusten.  

Idag njuter paret av magiska solnedgångar från sina fåtöljer i sällskapsrummet.


Typ: Sommarhus
Var: Getterön på Västkusten
Här bor: par som ofta och gärna har barn och barnbarn på besök
Boyta: 100 kvm
Arkitekt: Andreas Friedrich, industridesigner som ritar hus som hobby
Byggnadsår: Ombyggt 2016
Schücolösningar: Skjutdörrar ASS 50 och fönster AWS 70.HI, ytbehandling mörkgrå sablé