1. Arkitekter
  2. Inspiration
  3. Bostäder
  4. Attefall de luxe
Tillbaka till meny

Attefall de luxe

Cecilia och Anders Angergård har med sitt attefallshus skapat ett exklusivt gästhus och enskilt tonårsboende i modern funkisstil. På en liten yta har de fått plats med det mesta.

Vill tonåringen rå sig själv? Har du ofta långväga vänner på besök? Eller vill du råda bot på bostadsbristen i din kommun? Oavsett skäl går det att få mycket boende på liten yta med ett attefallshus. På Getterön nordväst om Varberg har Cecilia och Anders Angergård byggt en snygg och funktionell komplementbyggnad på sin villatomt.

– Vi har släkt och vänner som bor långt ifrån oss och två söner på 18 och 20 år. Så dels vill vi kunna ta emot gäster, dels har yngste sonen flyttat ut i attefallshuset. På sikt kan vi alltid hyra ut det, säger Anders. När plattan gjöts togs det hänsyn till att den stilrena skjutdörren ASS 70 BE skulle komma på plats, vilket eliminerade irriterande trösklar. Sovrum, dressing room och toalett har små men funktionella AWS 75.SI fönster som ger ett fint ljusinsläpp. De har

tippfunktion så att de kan lämnas öppna på natten utan risk för att någon bryter sig in. Ytterdörren är av modell ADS 70 HD och toalettdörren är en ADS 50.NI dörr med tunnare karm och härdat glas som täckts av en mörk film.

– Vi har högsta isolering i alla glas- och aluminiumpartier. Dessutom har vi inbyggd ventilation i karmarna. Det finns en dold tilluftsfunktion i fönstren, som stängs när det regnar.

Tänk att 30 kvm kan kännas spatiöst och rymma så många funktioner!

Paret inspireras av funktionalismen och huset fick sin form av tidigare stadsarkitekten Leif Håkansson. Han bidrog bland annat med idén att gräva ut tomten och skapa en suterränglösning. På så sätt fick huset en övervåning med närmare två meter i takhöjd.

– Det gav en helt annan dimension, bättre nyttjandegrad och högre boendekvalitet. Dispositionen av ytorna blev så mycket bättre. Sovloft och dressing room är förvånansvärt rymliga på ovanvåningen. Samtidigt fick vi en separat toalett och dusch, kök med lite matgrupp samt en soffgrupp i bottenplan. 

Det havsnära klimatet med salttunga vindar sliter hårt på Getteröns hus och ställer stora krav på materialvalen. På samma gång var det viktigt för Cecilia och Anders att välja lösningar som passade med den befintliga villan. Aluminium, glas och sten var därför givna val.

– Det är tacksamt att använda Schüco i vårt fuktiga klimat, produkterna håller sig väldigt fräscha, det ser vi redan nu.

Huset är byggt av murblock av Leca som vitputsats på både in- och utsida. Interiört är köket i ek och järntrappan har en lokal smed tillverkat. Granitliknande klinker har valts till både inomhusgolv och uteplats.

– Vi är mycket nöjda. Det är smakfullt, modernt och funktionellt. Och materialvalen stämmer bra med naturen här på Getterön.

Fakta: Mycket boende på liten yta
Här bor: Cecilia och Anders med barnen Johan och Erik
Var: Getterön utanför Varberg
Boyta: 30,5 kvm
Byggnadsår: 2016
Schücolösningar: Skjutdörr ASS 70 BE, fönster AWS 75.SI, ytterdörr ADS 70 HD, innerdörr ADS 50.NI.