1. Architects
  2. Magazine
  3. All contributions
  4. A gateway for the Zeil Zeil 111 residential and commercial building
Overview

A gateway for the Zeil Zeil 111 residential and commercial building

The newbuild of the Zeil 111 residential and commercial building in Frankfurt's top inner- city location has proved to be a piece of complex urban restoration. The new building curls around an existing chemist in a gap between buildings which is 45 metres deep, only 10 metres wide on the Zeil shopping street side and 20 metres wide on the Holzgraben street side.

Project: Zeil 111 residential and commercial building
Location: Zeil 111, Frankfurt am Main
Client: Else Kröner­Fresenius­Stiftung, Bad Homburg v. d. H.
Architects: TEK TO NIK Architekten und Generalplaner GmbH, Frankfurt am Main
Completion: 2018
Gross floor area: 4.000 m2 oberirdisch
Gross room capacity: ca. 14.143 m³
Structural design: Bub + Alcaraz Planungsgesellschaft mbH, Frankfurt am Main
Project controlling: Drees & Sommer, Frankfurt am Main
MEP: Planungsgesellschaft Statzner mbH, Eltville­Hattenheim
Electrical plannin: K. Dörflinger Gesellschaft für Elektroplanung mbH & Co. KG, Allendorf
Façade design: IFFT­Institut für Fassadentechnik Frankfurt GmbH, Frankfurt am Main
Façade construction: rossmanith fenster + fassade Rossmanith GmbH & Co. KG, Heidelberg
Schüco systems: Parametric System

The prism shapes of the quadratic impact panel windows project out by 35 cm towards the street and, like the entrance portals, highlight the openings and the accessibility of the building structure.

Two­storey portals were constructed on the street side to form an entrance to a passageway and the commercial shops and thereby make them more attractive. The façade is made of solid natural stone, with the portal stone edges broken and cut irregularly at an angle of 45°. The three­dimensional depth of the portal is bolstered through the use of protruding, prism­shaped impact panels across the height of five upper floors. Stone and glass were deliberately used for contrast. Each of the windows measuring up to 2.40 m x 2.50 metres on the five upper floors of offices and apartments on the Holzgraben street side are designed as oriel windows. The sloping glass surfaces were chosen for design reasons and in order to provide sound reduction and protection against pigeons.

Precise fabrication was required owing to the complex geometry. The entire planning, fabrication, supply and construction process meets the latest requirements of a digital process chain.

Developed by Schüco, the Parametric System of the freeform 3D façade was fed into the CAD software of architectural practice TEK TO NIK and the feasibility and adherence to the system limits were monitored at every stage of the planning by means of an intelligent system plug­in. During the design stage it was already clear that the window system could only function as an impact panel. A project­specific and single­glazed solution was therefore developed, whereby Schüco adapted the system profiles as single­glazed versions and used a special profile to create the frame solution. The necessary cutting files and the fabricated system components were generated from the digital model. The precision of the Parametric System makes digital planning and fabrication imperative owing to the complexity of the geometries.

The central element of the construction process, the passage, is an added benefit for users and pedestrians in the urban space.

Words: Eva Maria Herrmann