1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Fasadeskolen for huseiere
  4. Det store sommerdilemma: Skydedør eller foldedør?
Tilbake til oversikt

Det store sommerdilemmaet: Skyvedør eller foldedør?

For mange høres dette dilemmaet kanskje ikke så veldig vanskelig ut – og det er det kanskje heller ikke, siden du kan si, at det er to sider av samme sak. Der er ingen tvil om at en skyve- eller foldedør gir hjemmet ditt en større verdi, ettersom begge variantene gir lys og luft til resten av boligen, sørger for god utsikt i både åpen og lukket tilstand og er stilrene løsninger. Allikevel kan det herske tvil om, hvilken av disse to løsningene, du bør investere i. For ja, det er en av de større investeringene du vil gjøre i hjemmet ditt, og det er en dør du forhåpentligvis skal bruke hver eneste dag når været er bra. Så valget bør helst være optimalt. 

Folder seg så vakkert

La oss starte med å fokusere på en løsning med foldedører. En foldedør lar deg først og fremst åpne den helt ved å ta hvert felt, folde dem og kjøre dem sammen til en pakke på enten høyre eller venstre side. Dermed har du full tilgang til utelivet. Du kan også velge å bare åpne et enkelt felt og bruke det som en terrassedør, noe som er en rask og enkel løsning. En foldedør har generelt smalere glassfelt, så hvis huset eller leilighetens åpning til hagen eller balkongen ikke er så bred, er det en fin løsning, fordi du bare kan folde hele døren til siden. Hvis du har et hus i en arkitektonisk stil, hvor mindre glassfelter passer best, er en foldedør en god løsning. Du kan også lime på ”juksesprosser”, noe som gir en koselig stemning. 

La ute og inne smelte sammen – på den riktige måten…

Tenk på omgivelsene

Ønsker du en foldedør eller skyvedør må du også tenke på hvor og mot hvilke omgivelser døren skal plasseres. En foldedør eller en skyvedør vil aldri kunne oppnå samme tetthet som et vanlig vindu når den utsettes for de verste stormene. Vi anbefaler derfor å vurdere løsningen nøye hvis denne typen dør f.eks. planlegges ut mot åpen sjø i et værhardt område.


Foldedøren gir øyeblikkelig tilgang mellom ute og inne
En foldedør kan fullstendig åpne opp til hagen
Dørfeltene kan parkeres på høyre eller venstre side
De kan også foldes enten innover eller utover

Lys, lys og atter lys

Ser vi derimot på skyvedører, er kodeordet panoramautsikt. Skyvedører kan nærmest eliminere overgangen mellom ute og inne – både i åpen og lukket tilstand. Feltene kan lages veldig store, så bare de få smale loddrette profilene forstyrrer utsikten. Du kan til og med bygge karmen inn i veggen, slik at den ikke kan ses, og dermed oppnår du maksimalt glassareal. Skyvedøren skal imidlertid passe til den arkitektoniske stilen på huset, som dermed oppnår stor åpenhet. 

Skyvedører gir panoramaeffekt

Mulighet for skjult karm

Når skyvedøren er åpen vil det alltid være en seksjon som overlapper en annen, og det er derfor du ikke kan oppnå en fullstendig åpning. Hvis det er mulig, kan du imidlertid velge å la skyvefeltet gli videre inn i en nisje i veggen – og så er den helt skjult.

Fullstendig skjult karm

Lett å betjene

Det går flere rykter om at skyvedører ofte er tunge og nærmest bare kan betjenes av kroppsbyggertyper. Men fordi aluminium er et mye mer formstabilt materiale enn f.eks. tre, og skinnene er forseggjorte og innovative, vil ikke dette være et problem, spesielt hvis du velger en heve-/skyvedør fra Schüco. Velger du i tillegg en elektronisk variant, kan den lett styres med et enkelt trykk på en knapp eller via en fjernkontroll/mobilen. 

Skyvedører i aluminium er lette å betjene

Fellesnevnere

Begge variantene er tilgjengelig i nøyaktig de farger og strukturer du ønsker og som passer til huset ditt. Det være seg alle RAL-farger som pulverlakkering eller elokserte overflater. Både skyvedører og foldedører fra Schüco er energieffektive og tåler vårt nordiske klima både sommer og vinter. Schücos skyve- og foldedører er veldig innbruddsikre og oppfyller som standard motstandsklasse 2 (RC 2), noe som betyr, at innbruddstyver må ta med verktøy for å kunne bryte seg inn.

Rask sjekkliste med 5 punkter, når du skal velge dørløsning:

1.      Vil du ha flere profiler og mindre glassfelter som designelement? Eller vil du oppnå maksimal utsikt med store glassfelter?

2.      Hva passer arkitektonisk til husets stil?

3.      Hvor mye plass har du tilgjengelig rundt åpningen hvor døren skal stå?

4.      Hvordan er værforholdene? Er der mye vind, der hvor døren skal stå?

5.      Skal døren kunne styres elektronisk?

Du har sikkert 1000 andre spørsmål også, som vi hos Schüco Norge med glede hjelper deg med. I tillegg vil vi henvise til nærmeste Schüco partner, som produserer og leverer din ferdige dør.