1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Fasadeskolen for huseiere
  4. Lydredusering
Tilbake til oversikt

Lukk øynene og lytt. Er du omgitt av lyder du ønsker å høre? 

Støy er en tikkende helsebombe og en miljøforstyrrelse som påvirker mange nordmenn. Etter Verdens Helseorganisasjon WHOs grenser for helsefarlig støy - bor halvparten av Norges befolkning i støyutsatte omgivelser.

I skrivende stund taster kollegene flittig på tastaturet, telefoner ringer og det småprates ved kaffemaskinen. Latter trenger ut fra et møterom og noen slamrer med kopper på kjøkkenet. Trivelige lyder, men sammen med støyen fra byggeplassen ved siden av og trafikken utenfor kan ikke selv de støydempende hodetelefonene avhjelpe det faktum at det totale lydbildet på slutten av dagen reduserer konsentrasjonsevnen og øker pulsen. 

Støy er en tikkende helsebombe og en miljøforstyrrelse som påvirker mange nordmenn. Etter Verdens Helseorganisasjon WHOs grenser for helsefarlig støy - bor halvparten av Norges befolkning i støyutsatte omgivelser. De uønskede lyden gjør oss ikke bare stressede og irriterte, de øker i tillegg risikoen for høyt blodtrykk og hjerte-karsykdom. I takt med at vi bygger stadig større og tettere byer blir kjøretøyene og veiene flere, støyen kommer nærmere vårt hjemmemiljø og det blir ikke engang stille på natten. Forskning viser at stillhet i et minutt allerede kan gjøre underverker for helsen ved å redusere stress. Tenk deg hva en hel kveld og natts stillhet kan oppnå.


Det finnes en rekke verktøy og produkter som hjelper deg å oppnå sunne lydnivåer når du bygger kontorer eller boliger. Schüco ble allerede for mange år siden oppmerksom på de negative konsekvensene av den økende støyen i vårt moderne samfunn og har tatt mye hensyn til støyreduksjonen i sine produkter. Et eksempel er vinduet AWS 120 CC.SI som er utviklet for spesielt støyende miljøer og klarer opp til Rw 58 dB i støyreduksjon.

Et annet eksempel er vår vindusstudie AWS 90 AC.SI (Aluminium Window System, 90 mm dybde, Acoustics, Super Insulated) som minsker lydnivået til under det anbefalte nivået på 30 db for god nattesøvn selv i åpen stilling. Vinduet er utstyrt med en spesiell midtpakning og smart støyreduserende ventilasjonsfunksjon i vippeposisjon, der luften styres via ventilasjonsprofiler i siden.

Se filmen
Prototyper av vindu med innebygd ”active noise cancelling - ANC” i form av høyttalere og mikrofoner installert i ventilasjonskanalen i vinduer og skyvedører. Lydnivået tas opp av mikrofonen, og høyttalerne genererer umiddelbart en motlyd tilpasset lydnivået. Lydbølger forstyrrer hverandre og senker det generelle lydnivået.


Støyreduserende fasader

På BAU i München 2019 presenterte Schüco fire ulike lydabsorberende fasader som bidrar til å minske trafikkstøy i urbane miljøer gjennom å fange opp lyd istedenfor å reflektere dem mot en flat overflate. Ved å kle fasader langs trafikkerte gater med mange små hull i form av perforerte plater, tekstilfasaden Schüco FACID-Silence, de mikroperforerte profilene og perforerte solskjermingslamellene kan spredning av støy reduseres med opp til 6 db på hovedgater og 10 db på mindre trafikkerte gater.

Se vår film