1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Norske hus
  4. inspirert av naturen
Tilbake til oversikt

Inspirert av naturen

En ung familie har designet hjemmet sitt på Karmøy, både innvendig og utvendig i tråd med det omkringliggende fjordlandskapet. Arkitekt Tommie Wilhelmsen plukket opp fargene og materialene fra naturen som omgir huset og åpnet store felt av bygningsskallet mot den praktfulle panoramautsikten – med godt isolerte glassfasader, vinduer og skyvedører fra Schüco.

Familien på fem hadde arvet tomten langs Boknafjorden, og etter 15 år i Oslo sentrum bestemte de seg for å flytte hjem til Karmøy. Deres dype forbindelse til det maleriske kystlandskapet ble beskrevet for arkitekt Tommie Wilhelmsen: Bygningen bør åpne opp for så mye som mulig av den omkringliggende naturen. Overganger mellom det innvendige og det utvendige skal oppløses. Ønsket om å bruke naturlige og funksjonelle materialer som tre, metall, glass, betong og stein i gulv, vegger og innredning, uten at det konkurrerer om oppmerksomheten til den spektakulære utsikten. Familien la stor vekt på etasjehøye vindusflater i godt isolert utførelse og med så godt som vedlikeholdsfrie rammer av aluminiumsprofiler.

INSPIRASJON FRA NATUREN

Arkitekt Wilhelmsen lot seg inspirere av den omkringliggende naturen i valget av farger og materialer og valgte eik, stein, lysegrå betong og svarte fasadeplater som kontrastmaterialer for slank profilerte, etasjehøye dører, vinduer og glassfasader fra Schüco. Flere krav ledet arkitekten til selskapets systemteknologi. På den ene siden var han ute etter å oppnå maksimal utsikt med vindus-, dør- og fasadeelementer, med smale profilbredder og store glassflater. På den andre siden var det et krav om vedlikeholdsfrihet, høy funksjonalitet og meget god varmeisolering: "Vi valgte Schüco systemteknikk på grunn av de smale profilene og de store glassflatene", bekrefter arkitekt Tommie Wilhelmsen og legger til at systemene på grunn av deres konstruksjon, deres energiprofil og materialet aluminium er førstevalget for de harde klimatiske kravene langs den norske kystlinjen.

Store fasader med skyvedører

Så mange fleksible åpningselementer som mulig var et annet premissgivende ønske, både når det gjelder estetiske og bygningsklimatiske hensyn. Skyvedører, foldedører og vinduer skal på varme dager bidra til at alle de viktigste bruksområdene av huset har størst mulig nærhet til naturen. Luftemuligheter i sommermånedene og god termisk isolasjon på kalde dager er sikret av den godt isolerte systemteknologien sammen med trelags isolerglass. Disse målene ble oppnådd på en elegant, funksjonell måte ved å kombinere heveskyvedøren Schüco ASS 70.HI med fasaden Schüco FWS 50.HI. I sokkeletasjen er en seks meter bred og etasjehøy glassfasade plassert diagonalt til kystlinjen, og åpner for panoramautsikt mot sørøst. Her oppsto et oppholdsrom med utsikt, men som likevel gir ønsket beskyttelse i den kaldere og mørkere årstiden. I tillegg åpner et helglasshjørne i den utragende overetasjen for lys fra soloppgang til tidlig ettermiddag. Terrasser som ligger på begge sider av bygningen, og nås innenfra via sjenerøse glassåpninger, gir ekstra tilgang til lys og landskap fra rommene i øverste etasje.

Schüco partner Alglass Vindu AS ble involvert i prosjektets planleggingsfase på et tidlig stadie og bidro med teknisk rådgivning overfor arkitekt og byggherre. Vinduer, fasader og skyvedører ble deretter produsert etter prosjektspesifikke beskrivelser i deres produksjonslokaler i Haugesund. For å oppnå den optimale balansen mellom god termisk isolasjon, solskjerming, dagslys og sikkerhet, ble Schüco systemene utstyrt med multifunksjonelle trelags isolerglass. Det ble valgt et nøtralt solavskjermende glass med høy lystransmisjon på 70 % og en lav total energitransmisjon på 35 %. Det solskjermende belegget er påført på utsiden av de trelags sikkerhetsglassene og sørger for redusert varmeinnslipp på solfylte dager når vinduene og skyvedørene er lukket.

Helhetlig design

Ifølge hans egne uttalelser er utformingen av Tommie Wilhelmsens arkitektur basert på intensjonen om å skape et direkte forhold og et visuelt samspill mellom naturen og boarealet. På Villa Melstokke var arkitektens visjoner fullstendig forenelige med eiernes ønsker for romfordelingen. Dette resulterte i en helhetlig utforming, som med sitt bygningsskall og avstemte interiør visker ut grensene mellom landskapet og bygningen

Fakta om bygget

 

Prosjektnavn: Villa Melstokke, Karmøy

Arkitekt: Wilhelmsen Arkitektur, Stavanger

Schüco Systempartner: Alglass Vindu AS, Haugesund

Boligflate: 260 m² over to etasjer

Ferdigstillelse: Juni 2017

 

Schüco systemer på prosjektet

Foldedør Schüco ASS 70 FD

Heveskyvedør: Schüco ASS 70.HI

Vinduer: Schüco AWS 70.HI

Fasade: Schüco FWS 50.HI