1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Norske hus
  4. Meningsfull dialog mellom historisk byggestil og nåtidens minimalisme
Tilbake til oversikt

Meningsfull dialog mellom historisk byggestil og nåtidens minimalisme

Foto: Hundven-Clements Photography

Arkitekten fikk i oppgave å gjenskape den historiske bygningsformen med saltak – men med en egen minimalistiske tolkning av det hele. Løsningen ble et trekledd skrin som åpner opp for det nordiske lyset gjennom en stor glassfasade og flere slisser langs gavlen.   

Den vakre trekantgården på Sellebakk ble bygget på 1850-tallet og bestod opprinnelig av tre bygninger. Hovedbygget var i en dårlig tilstand og måtte rives like etter tusenårsskiftet. Da den nye byggherren tok over eiendommen, ønsket han å gjenskape den historiske gården. De ba arkitekten om å tegne et tilbygg, som skulle erstatte det tidligere revne hovedhuset. Dermed kunne de gjenskape et av de siste historiske gårdsanleggene som tidlig på 1900-tallet preget østsiden av Glomma.

Glassfasade gjør hagen til en del av stuen
Det nye hovedhuset tar opp den historiske bygningsformen med saltak, men tolker denne på en minimalistisk måte slik at det gamle saltakshuset gjenoppstår som et trekledd skrin uten takutstikk og med åpne gavler. Det historiske gårdstunet avgrenses med dette nybygget, samtidig som den åpner opp mot den gamle hagen på sør- og nordsiden. Med en glassfasade fra gulv til tak blir både hagen og det nordiske lyset en del av husets stue. Ved hjelp av strategisk plasserte slisser, når dagslyset lenger inn i boligen og rommene oppleves luftig og komfortable. Terrassen er en naturlig fortsettelse av stuen som beskyttes av den overskytende hovedformen mot vind og innsyn.

Smale slisser av spesialkonstruerte åpningsbare aluminiumsvinduer slipper dagslys inn i boligen

Bruk av vedlikeholdsfrie og miljøvennlige materialer
For å gjenskape følelsen av det historiske låvebygget, valgte arkitekten å bruke låvepanelet Kebony både i fasaden og på taket. I tillegg til at materialet krever minimalt med vedlikehold, mykner fargen over tid og får en delikat sølvgrå patina. Dette samsvarer godt med de lyse tonene i trepanelet som er valgt på innsiden av nybygget. For å holde rennene fri for is har arkitekten valgt å drenere bort vann gjennom skjulte fallrør og takrenner bak kledningen. Snøen sklir dermed av taket med god avstand til takrennene.


Glassfasaden fra Schüco skaper en lys og luftig atmosfære innendørs og gjør det mulig å holde kontakten med omgivelsene
Kombinasjonen av gammelt og nytt er spennende og funksjonelt

Flytende overganger fra stue til terrasse
Låven har fått to glassfasader på hver gavl. Glassfasaden på fremsiden henter hagen inn i stuen og skaper et unikt samspill mellom naturen og det som skjer i rommet. Samtidig er det viktig å kunne bevege seg fritt mellom disse områdene – med flytende overganger. En integrert og komfortabel dørløsning gir bruker enkel tilgang fra gang til terrasse. Dørsystemet Schüco ADS 75.SI er en varmeisolert aluminiumsdør, som enkelt lar seg integrere i fasadesystemene fra Schüco.  Arkitekten valgte det mest solgte fasadesystemet fra Schüco FW 50+.SI – en høyisolert og slank aluminiumskonstruksjon.  I fasaden er det også integrert vinduet Schüco AWS 90.SI, et superisolert aluminiumsvindu på passivhusnivå.

Takvinduene er en spesialkonstruksjon med utgangspunkt i Schüco AWS 57 RO og fasadesystemet FW 50+.SI, produsert av Glassteam AS i Fredrikstad. 

Utbygget over terrassen reduserer behovet for solvarmedempende glass og alle produkter fra Schüco ble utstyrt med Cool-Lite SKN174 med sikkerhetsglass for personsikring (NS3510). Dette er et «mildt» solvarmedempende glass med veldig bra lystransmisjon og lavere refleks enn vanlige energiglass. 

Den varmeisolerte glassfasaden Schüco FW 50+.HI sørger for maksimalt med dagslysinnslipp og utsyn
De åpningsbare vindusslissene sørger for et komfortabelt inneklima
Det naturlige lyset kommer fra ulike vinkler og når langt inn i den avlange bygningen
Arkitekt og schüco partner


Prosjektnavn: Øvre Tomtegata 7, Sellebakk
Arkitekt: Link Arkitektur, Fredrikstad
Martin Ebert, leder Team Fredrikstad. Sivilarkitekt
Tel:+47 995 43 185 meb@linkarkitektur.no

Schüco Partner: Glassteam AS, Fredrikstad

Ferdigstilt: 2015
Bruttoareal: 110 m2
Byggetype: Tilbygg bolig
Miljøaspekt: Bruk av kortreiste fasadematerial (Kebony), oppvarming gjennom masseovn, jord-varmeveksler