1. Privatkunder
  2. Boligbloggen
  3. Norske hus
  4. Alle fire årstider nytes i skogen
Tilbake til oversikt

Alle fire årstider nytes i skogen

Hvordan sikrer du deg maksimal utnyttelse av naturen rundt din nye bolig? Du setter naturligvis inn store vinduer som går fra gulv til tak på den ene siden samt en skyvedør på den motsatte siden. På den måten kan du nyte alle årstider fra flere retninger. Dette var også tanken bak villaen på 273 m2 i Randers, Danmark, som i samarbeid med eieren er tegnet av Martin Wienberg fra Friis & Moltke Architects. Her skal familien, som består av far, mor og tre barn, nyte hverdagen og naturen. At de bygde like ved skogen er ingen tilfeldighet, for selv om de ønsket å utnytte den fantastiske utsikten over skrenten og inn i skogen, var det også et stort ønske fra familien å få lov til å være privat.

Husets beste aktiva

Familien består av fem personer som ønsket seg et stort rom hvor de alle kunne samles. Dette rommet ble den store stuen - deres base. Her er det et fantastisk lys både sommer og vinter - dag og kveld. Her kan de kikke ut og se årstidene skifte og rådyrene leke. De kan fornemme vinden som rusker, samtidig som de sitter varmt og beskyttet ved peisen i stua. Husets gjester dras også mot de store vinduene, som på denne måten alltid inviterer til gode samtaler om naturen og skaper en fantastisk stemning.

Stuen er basen, hvor vi oppholder oss mest og samles

Den rolige hagesiden

På motsatt side av de store vinduene ut mot skogen er det satt inn en stor skyvedør ut mot den roligere hagen, hvor vinden knapt merkes. Her åpner familien opp til sommerens milde vær, slik at ute og inne flyter sammen. For det er nettopp det en stor skyvedør kan. Hagen og terrassen gjøres lett tilgjengelig og man kan nyte uteområdet og samtidig invitere naturen inn. 

Familien har i dette tilfelle valgt en ASS 70.HI heve-skyvedør, som  er lett å betjene og åpnes og lukkes uten store anstrengelser. Døren stopper automatisk opp før den lukker helt, slik at små barnefingre ikke risikerer å bli klemt.

Et levende fotografi

Begge husets eiere arbeider i den kreative bransjen, noe som har ført til at de i hele prosessen har stilt høye krav til godt design og god funksjonalitet. Derfor har det også vært viktig å velge funksjonelle vinduer og dører, men uten at det går på kompromiss med designet. Smale vedlikeholdsvennlige dør- og vindusrammer med en fantastisk isolering har oppfylt dette. Stuevinduet er valgt i et system med en lav vinduskarm i stedet for glass helt til gulvet, slik at vinduet nærmest "rammer inn" naturen som et levende fotografi. 

Fakta om prosjektet:

Arkitekt: Friis & Moltke Architects

Brukte systemer: ASS 70.HI (skyvedør) og FWS 50.HI (vinduer)